Tgrt Haber

Gram altın rekor kırdı 2500 TL'yi aştı! TCMB faiz kararı altını nasıl etkiler? Ekonomist Adil Salepçioğlu değerlendirdi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: tgrthaber.com
21 Mart 2024 11:47 - Güncelleme : 21 Mart 2024 12:33
Gram altın rekor kırdı 2500 TL'yi aştı! TCMB faiz kararı altını nasıl etkiler? Ekonomist Adil Salepçioğlu değerlendirdi

Fed kararı sonrası ons altın düşerken altının gram fiyatı yükselişe geçti. Ekonomist Dr. Adil Salepçioğlu Merkez Bankası faiz kararı öncesinde altında hareketliliği değerlendirdi. Kritik faiz kararının piyasalara nasıl yansıyacağını ve faizdeki beklentileri hakkında TGRT Haber’e değerlendirmelerde bulundu.

Fed kararı sonrası ons altın rekoru gram fiyatında yükselişlere neden oldu. Gözler yurt içinde Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi. Ekonomist Dr. Adil Salepçioğlu TGRT Haber canlı yayınında Merkez Bankası faiz kararı öncesinde altında hareketliliği değerlendirdi. Kritik faiz kararının piyasalara nasıl yansıyacağını ve faizdeki beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu. 

ALTINDA ONS RÜZGARI ESİYOR

Ekonomist Dr. Adil Salepçioğlu, Fed sonrası altında yaşanan rekor artışları ve yönü ile ilgili olarak "İndirim konusunda netlik sağlandı gibi görülüyor. Dünkü Fed faiz kararı önemliydi. Fed'in dünkü duruşu ve 'pas' geçmesi sonucunda 3 indirim olacağına ilişkin de bir sözlü iletişim finansal piyasalarla temin edilmiş gözüküyor. Bu da piyasaların beklentisi konusunda 3 indirim olacak beklentisini kuvvetlendirdi. Bu da altının tekrar tahta çıkmak için doların rezerv para olma hükmünün erozyona uğraması doğrultusunda tekrar güvenli liman olarak finans sektöründeki ve ekonomilerdeki yerini alacakmış gibi duruyor. Hatta bu süreç önümüzdeki yıl aşağı yönlü bir ivmelenme olursa yine altının ons fiyatında yansıması olarak gram bazında önemli artışların geleceği aşikar" dedi. 

Gram altın rekor kırdı 2500 TL'yi aştı! TCMB faiz kararı altını nasıl etkiler? Ekonomist Adil Salepçioğlu değerlendirdi - 1. Resim

FAİZ İNDİRİMLERİNİN NETLEŞMESİ, DOLARI DA HAREKETLENDİRİYOR

Altındaki hareketliliğinde sadece Fed'in faiz kararlarının olmadığını dikkat çeken Adil Salepçioğlu, "ABD tarafında da altın yüksek. Dünyanın en önemli rezerv parası altın diğer tarafta da hacmi en geniş bir para olma özelliğine sahip. Dolayısıyla ABD dolar yapmayı yani M1 para arzını aşağıya çekmeye başlarsa, önümüzdeki yıl böyle bir perspektifi gündeme getirirse Fed, o takdirde de altın bu kadar rahat hareket edemez. Bugünkü para arzının yüksekliğinden kaynaklanan faiz indirimlerinin de netleşmesi, aşağı yönlü giden doları da harekete geçiriyor. Ama faizler inerken, para arzını da dolar cinsinden ABD Merkez Bankası çekecek olursa altın bu kadar rahat hareket edemez." dedi. 

ONS ALTINDA BEKLENTİ NE OLUR? 

Salepçioğlu, ons altıda zirveyi belirleyecek pek çok önemli gelişme ve süreçler olduğunu belirterek, "Zirve fiyatı vermek çok sansasyonel olur. Ama yukarı yönlü ivme bu konjonktür kalacak olursa net ve bariz bir şekilde, yukarı yönlü olmaya devam eder. Altının fiyatındaki artış devam eder. 2 bin 900'leri devirdiği taktirde 3 bin dolar bandına yaklaşır. Eşik değerlere göre o günkü koşullara göre değerlendirmek gerekir. Ama bu konjonktürde 3 bin dolar bandını aşacak gibi duruyor." dedi. 

Gram altın rekor kırdı 2500 TL'yi aştı! TCMB faiz kararı altını nasıl etkiler? Ekonomist Adil Salepçioğlu değerlendirdi - 2. Resim

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLUR?

Adil Salepçioğlu, Fitch'in ekonomimizin gidişatını pozitif raporlamasından sonra, kurumlardan gelen bu yönde bir faiz artışı olabilir beklentisi tabi ki kurda hareketliliği artırıyor. Ancak kurun baskılandığı da aşikar. En az iki dönem politika faizini ne aşağı ne de yukarı artırmamız ya da düşürmemiz uygun olmaz. Bu ekonominin makro ekonomik dengeleriyle oynamak anlamına gelir. Budan sonra faizde özellikle bugün ben 'pas' geçeceğine inanıyorum. Nisanda ne olur, mayısta ne olur enflasyon raporuna bakmamız gerekir. Piyasaların beklentileri bu yönde diye faiz artışı yapılırsa bir takım makroekonomik dengeleri bozar diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

 

 

 

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...