Tgrt Haber

GSS prim borcu olan milyonlara müjde! SGK uzmanı İsa Karakaş açıkladı: Torba yasa ile af geliyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
25 Kasım 2023 12:12 - Güncelleme : 25 Kasım 2023 12:19
GSS prim borcu olan milyonlara müjde! SGK uzmanı İsa Karakaş açıkladı: Torba yasa ile af geliyor
gss prim borcu,Genel Sağlık Sigortası,Torba Yasa,sgk,İsa Karakaş,prim borcu

Meclis’e sunulan 80 maddelik torba yasada milyonları ilgilendiren en önemli başlıklardan biri de Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları ile ilgili yeni düzenleme olacak. SGK Uzmanı İsa Karakaş GSS prim borcu olanlara gelecek af ile ilgili müjdeyi ilk kez TGRT Haber canlı yayınında açıkladı. Karakaş, düzenlemenin şimdiye kadar yapılmış en köklü af düzenlemesi olduğunu dikkat çekerek gecikmeye düşüp ceza borcu katlanan milyonlarca vatandaşın borçları ve esas primlerinin tamamen silineceğini duyurdu.

TBMM’ye sunulan 80 maddelik yeni Torba Yasada milyonlarca kişiyi ilgilendiren kritik düzenlemeler yer alıyor. Bunlardan en dikkat çeken ve toplumun büyük bir kesimini ilgilendiren en önemli başlıklardan biri de Genel Sağlık Sigortası prim borçluları ile ilgili madde oldu.

Torba Yasa’ya giren madde ile GSS prim borçlularına af geliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, TGRT canlı yayınında ‘af’ müjdesini verdi.

İsa Karakaş, sigortası olmayan bütün vatandaşlardan habersiz olarak da her ay Genel Sağlık Sigortası priminin borç olarak hanesine kaydedildiğini dikkat çekerek GSS ile ilgili affın torba yasa ile geleceğini duyurdu. Karakaş, “GSS prim borcu olanlar sağlıktan faydalanamıyordu. Üniversiteli gençlerimiz 25 yaşını doldurduktan sonra herhangi bir işte çalışmayan milyonlarca vatandaşımız var. Defalarca bununla ilgili af yani prim yapılandırması kararları çıktı. Maalesef borçlarını ödeyemediler. Bununla ilgili belediyeler işin içine girmeye başladı. Şimdi de 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren bununla ilgili köklü bir çözüm getiriliyor.” dedi.  

DEVLET GSS BORÇLARINDAN TAMAMEN VAZGEÇİYOR

Karakaş, sigortası olmayan tüm vatandaşların GSS primi olarak her ay hanesinde 402 TL borç kaydedildiğini belirterek, “Genel Sağlık Sigortası borcu olan, daha önce yeşil kartlı diyebileceğimiz vatandaşlarımız herhangi bir işte çalışmadığından dolayı her ay hanesine 402 TL GSS primi bir de bunun gecikmiş bir şekilde gecikme zammı var. Birikmiş büyük borçlar var. Ve Torba Kanunda bununla ilgili sürpriz bir madde var. 1 Ocak 2024 tarihine kadar birikmiş GSS prim borçları, bu borçların faizleri ve gecikme cezalarından devlet tamamen vazgeçecek. Devlet artık primlerinin de aslını istemeyecek.

ÖDEMİŞ OLANLAR NE OLACAK?

Karakaş, GSS primini ödemiş olanların ödedikleri paraları geri alamayacaklarını dile getirerek “Milyonları aşan çok sayıda vatandaşımız var. Torba kanundaki en büyük müjde Genel Sağlık Sigortası affı oldu.” diye konuştu.

GSS AFFI HANGİ YILLARI KAPSIYOR?

İsa Karakaş, bu düzenlemenin şimdiye kadar yapılmış en köklü af düzenlemesi olduğunu dikkat çekerek kapsamı ile ilgili olarak “1 Ocak 2024’e kadar tahakkuk etmiş olan borçların tamamı silinecek. Hem prim tutarı hem de gecikme cezaları tamamen silinecek.” dedi.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?

Genel sağlık sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade ediyor. Genel sağlık sigortası ile kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanmasını sağlamak amacıyla uygulamaya kondu. Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşları 1/1/2012 tarihinde zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamına alındı.

KİMLER GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDADIR?

Kanunen zorunlu veya isteğe bağlı olarak sigortalı olanlar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu veya bu Kanundan önce yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir veya aylık alan kişiler, vatansız olarak tanımlanan kişiler, aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar ile gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar, işsizlik ödeneğinden ve kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişiler, ülkemizde kesintisiz bir yıldır ikamet etmekte olan yabancı ülke vatandaşlarından talepte bulunan kişiler, talepte bulunan yabancı uyruklu öğrenciler, stajyer avukatlar, haklarında koruyucu tedbir kararı verilen kişiler, askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar, yedek subay öğrencileri ve adayları, askeri öğrenci adayları ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrenci adayları  ve bunun haricinde herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve ülkemizde ikamet eden tüm vatandaşlarımız genel sağlık sigortalısı olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

GSS PRİMİ ÖDEMESİ GELİRE GÖRE BELİRLENİYOR

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların çeşitli göstergeler ışığında mevcut gelirlerinin tespit edilerek genel sağlık sigortası primi ödeyip ödeyemeyeceklerini belirlemek amacıyla gelir testi yapılıyor. Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmaması nedeniyle genel sağlık sigortası kapsamına alınan Türk vatandaşlarından prim ödeme gücünün bulunmadığını beyan eden kişiler gelir testi yaptırıyor. Gelir testi yaptırmak isteyen kişilerin mutlaka Adres Kayıt Sisteminde yer alan ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekiyor.

Gelir testine başvuru yapılması için herhangi bir süre şartı aranmıyor. Tüm genel sağlık sigortası primlerinin Devlet tarafından karşılanabilmesi için Kurum tarafından gönderilen tescil tebligatının tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde gelir testine başvurulması gerekiyor. Aksi halde gelir testine başvuru tarihine kadar olan borçlar genel sağlık sigortalısının kendisi tarafından ödenmesi gerekiyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ben29 Kasım 2023 13:03

Torba yasasında typ kadro versinler inşallah olur

Enayi 26 Kasım 2023 02:02

benim çocuğum askerde iki gün önce eve tebligat geldi 900 küsür ödedim yok zamanımda...yazıklar olsun verin benim paramı.

Rufat25 Kasım 2023 16:41

Torba yasasına typ calısanlarada kadro getirsinler

Sonraki Haber Yükleniyor...