Tgrt Haber
23 Aralık 2022 09:55 - Güncelleme : 23 Aralık 2022 10:31

Herkes 2023 emekli ve memur maaş zamlarını hesaplıyor! Uzman isim 'Bu miktar cepte' diyerek açıkladı

Asgari ücretin açıklanmasının ardından SSK ve Bağkur emeklileri ile memurlar 2023’te alacakları zamları hesaplamaya başladı. Memur ve emekli zamları enflasyon oranlarına göre belirleniyor. Bununla beraber asgari ücrete yapılan zamlar diğer kesimlerin maaş artışlarında emsal olarak kabul ediliyor. Öte yandan Memur-Sen de Ocak ayında kamu görevlileri zamlarına yapılacak iyileştirme için çağrı yaptı. Çalışma Ekonomisti Tarkan Zengin ise “Bu miktar cepte” diyerek yapılacak zam oranı hakkında tahminde bulundu.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İHA
Herkes 2023 emekli ve memur maaş zamlarını hesaplıyor! Uzman isim 'Bu miktar cepte' diyerek açıkladı
refah payı,memur emekli maaşları,2023 emekli maaşları,2023 memur maaşları

2023 memur ve emekli maaşlarının 3 Ocak günü belli olması bekleniyor. Henüz aralık ayına ilişkin enflasyon verileri açıklanmadı. Kasım ayında ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen verilere göre, ilk 5 ayda gerçekleşen enflasyon farkı yüzde 14 civarında. Aralık ayında açıklanacak enflasyon verileri ile yapılacak zam oranı ortaya çıkacak. 

REFAH PAYI DA MAAŞLARIN ARTMASINDA ETKİLİ OLACAK

Diğer yandan enflasyon oranları ile beraber refah payı da emekli memur maaşlarına etki ediyor. 2022 yılında en düşük emekli maaşı bin 500 liradan 2 bin 500 liraya kadar yükseldi. Temmuz ayında yapılan zamla beraber en düşük emekli maaşı 3 bin 500 lira oldu. Şu an uygulanan en düşük memur maaşı ise 9 bin 707 TL. Yapılan refah payı artışı ile bu rakamında yükselmesi bekleniyor.

“ASGARİ ÜCRET BİR KALDIRAÇ GÖREVİ GÖRÜYOR”

Öte yandan Çalışma Ekonomisti Tarkan Zengin, asgari ücret ve emekli memur maaşları hakkında katılığı bir televizyonda değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücretin direkt olarak memur ve emekli maaşlarına etki etmediğini ifade eden Zengin, asgari ücretin genel maaşlar için bir kaldıraç görevi gördüğünü açıkladı. Zengin açıklamasında şunları kaydetti: Türkiye’de şu anda sigortalı çalışan sayısı 17 milyon 369 bin bunun yüzde 37’si asgari ücretli. Asgari ücret sadece yüzde 37’lik kesimi değil, diğer çalışanlarında kaldıraç görevi ile maaşlarını etkiliyor. 

3 OCAK’TA AÇIKLANACAK

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşmeye göre zamlarını alıyorlar. Altıncı dönem toplu sözleşmesi yapıldı. Ocak ve temmuz aylarında zam alıyorlar. Şimdi şöyle bir problemi yaşıyoruz: Asgari ücret şimdi açıklanıyor. Uygulama bir Ocak’ta yürürlüğe girecek. Asgari ücretliler ilk maaşlarının 31 Ocak’ta alacaklar. Bazıları bugünkü maaşlarını asgari ücretle kıyaslıyorlar. Ama takvim farkı nedeni ile 3 Ocak’ta açıklanacak. 

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ ZAM ORANI NE KADAR OLACAK?

Aralık ayı TÜFE’si ile beraber memur emeklilikleri ile SSK-Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları belli olacak. Altı aylık enflasyon oranında SSK ve Bağ-Kur emeklileri zam alıyorlar. Temmuz ayından kasım ayına kadar enflasyon 14.05. Aralık ayındaki enflasyon tahmini olarak 3 ya da 4 civarında çıktığı takdirde yüzde 18 ya da 19’a yakın Ocak ayı zammını alacaklar. 

CEPTEKİ ZAM ORANI YÜZDE 14

Dolaysıyla SSK ve Bağ-Kur  emeklilerinin şu an ceplerinde olan zam oranları 14, 05. Aralık ayı ilave edilecek. Benim tahminim 18 ya da 19 civarında zam olacak. Memur ve memur emeklilikleri de toplu sözleşmeye göre zam alıyorlar. Ocak ayında yüzde 8, bir de enflasyonun yüzde 7’yi aşan kısmından enflasyon farkı alacaklar. Şu anda alacakları 5 aylık zam 15.11, aralık ayıda eklenecek buna. Bu da yaklaşık 19-20 civarında bir zam olacak. Ama ben Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından hükümetin çalışmalarından anladığım Ocak zammının bununla bırakılmayacağı.

KAMU GÖREVLİLERİNE İLAVE İYİLEŞTİRME YAPILMALI

Memurlar Sendikası Konfederasyonu (Memur-Sen) de zamlarla alakalı bir açıklama yaparak asgari ücretin belli olmasının ardından enflasyonun ürettiği kayıpların telafi edilmesi ve ilave iyileştirme kararı alınması gerektiğini ifade etti. Memur-Sen’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gelirleri artırma yönünde alınacak karar, reel gelirin artışını sağlayacak geçmiş dönem oluşan kayıpları telafi edecek mahiyette olmalıdır. Nitekim önemli olan rakamsal artışların değil, alım gücünü artıran ve fiyat istikrarının sağlandığı bir piyasa ortamı oluşturmaktır. Bu çerçevede 2023 Ocak ayında da kamu görevlilerimize yönelik ilave iyileştirmeler yapılmalı, süreç yetkili konfederasyonun katılımıyla olmalı, kayıpları telafi eden bir sonuç ortaya çıkmalıdır.

Kaynak: TGRT Haber, İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
konyali24 Aralık 2022 21:20

iyi bi bekletim var inşeallah

İbrahim24 Aralık 2022 02:27

İbrahim YARDIM

Abdullah 23 Aralık 2022 21:06

En alt asgari ücret ve yukarısı olması lazım

mim23 Aralık 2022 16:46

yıl içinde yapılan asgari ücret artışından az olmaması gerekiyor.

Sonraki Haber Yükleniyor...