Tgrt Haber

İkinci el araç piyasası durdu! Fırsatçılara gün doğdu! Matrah indiriminde vergi dilimi oyunu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomim
22 Kasım 2022 09:38 - Güncelleme : 22 Kasım 2022 09:50
İkinci el araç piyasası durdu! Fırsatçılara gün doğdu! Matrah indiriminde vergi dilimi oyunu
matrah,vergi dilimi,araç fiyatları

Otomotiv sektörü son zamanların en hareketli günleri yaşıyor. 1 Aralık tarihinde matrah indirimi yapılacağı duyuruldu. Bunun üzerinde araç almak isteyenler hesap makineleri çıkarıp yeni araçların kaç lira olacağını araştırmaya başladı. Ancak bu haber araç satışlarını durma noktasına getirdi. Diğer yandan fırsatçılara da gün doğdu. Bazı galericiler araçlara aksesuar takarak otomobilin vergi dilimini değiştirip fiyatının yüksek kalmasını sağlıyorlar.

Matrah indiriminin açıklandığı günden beri tartışmalar bitmiyor. 1 Aralık sonrası matrah artırımı ile araç fiyatlarının düşürtüleceği ilan edildi. Bu durum araba piyasasını durma noktasına getirdi. Sektör yetkilileri, piyasada daha fazla kayıp yaşanmaması için Bakan Nebati’ye çağrı yaptı. İlgili kişiler düzenlemenin ayrıntılarının zaman kaybetmeden açıklanarak, hemen uygulamaya alınmasını istiyor.

ekonomim com'un  haberine göre, otomobil piyasasının önemli kuruluşlarından olan OYDER, ODD ve OSD yetkilileri bir araya gelerek konuyu masaya yatırdılar.  Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt kısa süre önce yaptığı açıklamada “Önceden tarih verilen durumlarda, araç almayı düşünen tüketicilerin bir beklenti içerisine girmesi durumu söz konusu oluyor. Umarız ki uzun zamandır beklenen matrah güncellemesi bir an önce uygulamaya alınır” dedi. 

“BELİRSİZLİĞİN ORTADAN KALKMASINI İSTİYORUZ”

Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, sadece sıfır değil ikinci el araç piyasasının da durumdan etkilendiğinin altını çizdi. Gülan,  “Öte yandan mesela paraya ihtiyacı olan bir kişi aracını galericiye satarak nakde çevirmek istiyor ama galerici alamıyor. Hepimize bu dalga dalga vurmaya başlıyor. Piyasada 75 bine yakın galerici var. 800’ün üzerinde bayi var. Herkes ayın birine kadar bekleyecek. Böyle bir beklenti bütün ekosistemi bozuyor. Herkes yeni ÖTV matrah oranlarının ne olacağını merak ediyor. Sayın Bakanımızdan ricamız belirsizliğin hemen ortadan kalkması ve 1 Aralık’ı beklemeden planlanan ÖTV matrah güncellemesinin hemen yapılması. Ekosistemin devamlığı açısından bu çok önemli” 
 

İKİNCİ EL PİYASASINDA DARALMA OLDU

Bazı tüketiciler matrah indirimini beklerken bir başka kesim ise gelecek günlerde enflasyon ve kur artışlarına bağlı olarak araç fiyatlarının artmasından endişe ediyor. Böyle düşüneler araç satın almaya devam ediyor. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu matrah indiriminin ikinci el piyasasına etkisini yorumlayarak “Krediye erişim hala en büyük problem olmakla birlikte, ÖTV matrahlarında düzenleme beklentisi sıfırı olduğu gibi ikinci el piyasasında da daralmaya neden oluyor. Tüketici, aldığı araçtan zarar edebileceği endişesiyle taleplerini öteliyor. Bu belirsizlikler sadece tüketicileri değil aynı zamanda araç sağlayıcıları ve satıcıları da plan yapamaz bir duruma getiriyor" sözlerini kullandı. 

FIRSATÇILAR İŞ BAŞINDA 

Öte yandan şu sıralar otomotiv piyasasında yaşanan belirsizlikler fırsatçıların işine yaradı. Belirsiz fiyat ortamından yararlanan bazı bayiler 1 Aralık’ta otomobillere yeni zamların geleceğini söyleyerek, fiyatları yukarı çekiyor. 

ARACIN VERGİ DİLİMİNİ DEĞİŞTİRİYORLAR

Bir başka fırsatçılık yöntemi ise araca aksesuar takmak. Bazı galericiler araca bir aksesuar takarak aracın fiyatını olduğundan daha yüksek söylüyor. Ancak aracı 1 Aralık sonrası piyasaya çıkarma amacı ile satmıyor. Matrah indirimi gelse bile arabanın fiyatı düşmüyor çünkü aksesuar otomobilin vergi dilimini değiştiriyor.

Kaynak: Ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...