Tgrt Haber

İlaç kurlarında yapılan artışa TEİS'ten açıklama: Sıkıntılar yaşanmaya devam edecek

23 Temmuz 2023 11:15 - Güncelleme : 23 Temmuz 2023 11:25
İlaç kurlarında yapılan artışa TEİS'ten açıklama: Sıkıntılar yaşanmaya devam edecek
euro kuru,ilaç kuru,ithalat

Euro’nun 30 TL’ye dayanması sonrası ilaç kurlarına yüzde 30 zam yapılması tartışmalara neden oldu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan “İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz” dedi.

İlaç sektöründe Euro kuru güncel kurdan farklı olarak belirleniyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ilaçlarda Euro kurunun ekonomik gerçekliklere uygun olarak belirlenmesi gerektiğini ifade ederek ilaç sorununun devam edeceğini düşündüğünü belirtti.

İLAÇ KURU ARTIRILDI

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazetede yayımlanan, "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar" ile ilaç fiyatlandırılmasında kullanılacak 1 avro değeri için belirlenen 14,0387 liranın, güncel kurun çok altında olması nedeniyle piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşündüğünü belirtti.

İLAÇ İTHALATINDAN SIKINTILAR YAŞANMAYA DEVAM EDECEK

Nurten Saydan, güncel avro kurunun yaklaşık 30 lira olması nedeniyle ithal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntıların yaşanmaya devam edeceğini ifade ederek, "Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına imkân sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı iyileştirmeyeceğini, sadece pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

SORUN GERÇEKÇİ YAKLAŞIMLARLA ÇÖZÜLMELİ

İlaç sektöründe avro kurunun, gerçek kurdan farklı şekilde belirlenmesi nedeniyle son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların gözle görülür hale geldiğini aktaran Saydan, şunları kaydetti: "Uygulamanın ilk başladığı dönemde, ilaç için belirlenen avro kuru, reel avro kuru ile aynı seyirde ilerliyordu. Ancak bugün itibarıyla ilaç avro kuru 14,03 lira olarak belirlenirken, reel avro kuru 30 lira seviyelerine çıkmıştır. Gerçekçi yaklaşımlarla, ilaç avro kurunun, güncel ve ekonomik gerçeklere mutlaka uygun hale getirilerek sorunun acilen çözülmesi ve vatandaşın ihtiyacı olan ilaçların eczanelerimize gelmesi sağlanmalı."

İlaç kurlarında yapılan artışa TEİS'ten açıklama: Sıkıntılar yaşanmaya devam edecek

 

 

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...