Tgrt Haber

İlan sitelerinde yeni dönem! Sıfır ve ikinci el satışı yapacaklar dikkat, kimlik doğrulama yapmayana ceza yolda

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
29 Eylül 2023 17:07 - Güncelleme : 29 Eylül 2023 17:29
ikinci el araç satımı,ikinci el araba ilanları,,satılık ev ilanları,kiralık ev ilanları,,ilan siteleri

Sıfır ve ikinci el satışında yeni dönem başlıyor. İlan sitelerindeki araç ve taşınmaz satışlarında sahte ilanların önüne geçmek için kimlik doğrulama şartı getirilmişti. Kurala uymayanlara 100 bin lira para cezası kesilecek. 1 Kasım'dan itibaren uygulanacak bu kararla birlikte sıfır ve ikinci el alım satımı yapanları neler bekliyor? İşte detaylar…

Sıfır ve ikinci el satışında yeni dönem resmen başlıyor! İlan sitelerinde araç, ve taşınmaz ev satışlarına kimlik doğrulama şartı getirilmişti. Geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kurala uymayanlara 100 bin lira idari para cezası kesilecek. Uygulama ise 1 Kasım'dan itibaren başlayacak. Bu düzenlemede şart koşulan kimlik doğrulama ise 'e-devlet' veya 'web tapu' üzerinden yapılacak.

3 AŞAMADA DOĞRULAMA YAPILACAK

Sahte ilanların önüne geçilmesi için de üç aşama var. Birincisi; satışa ya da kiralamaya uygun gayrimenkulün varlığının tespiti, ikincisi ilan verecek olan kişinin bu gayrimenkulle ilgili olan bağını doğrulaması gerekiyor. Üçüncüsü ise ilan verenin gayrimenkul ile direkt bağı olmasa bile buna inandırması ve ispat etmesi.

SAHTE İLANLAR NASIL ENGELLENECEK?

Öncelikle gayrimenkulün varlığı tespit edilecek. Sonrasında ilan veren, gayrimenkulle olan bağını doğrulayacak. İlanı giren kişinin direkt bağı bulunmadığındaysa buna inandıracak ya da ispat etme yükümlüğü olacak.

Düzenlemedeki ana hedef; sahte ilanların engellenmesi, ilan sitelerindeki kirliliğin giderilmesi ve ilanlardaki bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi, elektronik ticaretin gelişmesi ve aynı zamanda adil bir rekabet ortamının oluşturulması olacak.

SIFIR VE İKİNCİ EL ARAÇ VE GAYRİMENKULDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Düzenleme uygulanmaya başladığında, araç ve taşınmaz ilanlarında düşüşler öngörülüyor. İlanların daha gerçekçi ve doğru olacağı, bunun yanı sıra yetki belgesi almış emlak ve araç satış işletmelerinin öneminin artması bekleniyor. Böylelikle sektörde kayıt dışı çalışmanın da önemli ölçüde önüne geçileceği düşünülüyor.

1 KASIM SONRASI NELER DEĞİŞECEK?

Düzenlemeyle birlikte araç ve taşınmaz ilanlarında düşüş bekleniyor. İlanlar doğru ve gerçekçi olacak, yanıltıcı ilanların önüne geçilecek. Yetki belgeli işletmeler sitelerde öne çıkacak. Bu sayede kayıt dışılığın önüne geçilecek ve vergi kaybının da önüne geçilmiş olacak.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...