Tgrt Haber

İlk evini alacaklar için yeni adım! Cevdet Yılmaz açıkladı, iki kurum devrede

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İHA
11 Ağustos 2023 16:31 - Güncelleme : 11 Ağustos 2023 16:56
İlk evini alacaklar için yeni adım! Cevdet Yılmaz açıkladı, iki kurum devrede
cevdet yılmaz,konut

Türkiye’de enflasyon ve dolar kuruna bağlı olarak ev fiyatları sürekli yükseliyor. Konut satışları Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,1 azaldı. Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz ise konut alımlarını desteklemek için yeni atılacak adımları açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz ekonomiye yönelik yaptığı önemli açıklamalarda konut sektörüne de değindi. Yılmaz konut alımlarını destekleyecek adımlar atacaklarını duyurarak "TCMB ve BDDK'nın bu konuda çalışması var, konut arzını artırmak durumundayız” dedi. 

"KONUT MALİYETLERİNİ DÜŞÜRECEĞİZ"

Yılmaz konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: Konut, konut arzı konusunda çeşitli değerlendirmeler yapıldı. Konut arzını artırma, birinci konut edinimini özellikle daha güçlü bir şekilde teşvik edecek mekanizmalar üzerinde durduk. Bu konuda Merkez Bankasının da çalışmaları var BDDK ile birlikte. Önümüzdeki dönemde yeni adımlar bekliyoruz. Konut arzını artırmak durumundayız, konut maliyetlerini düşürmek durumundayız. 

Geçmişte DPT ve Dünya Bankası ortak bir çalışma yapmıştı. Rakamsal olarak şu tespit edilmişti; ilk konut edinimi hem sosyal refahı hem makro düzeyde istikrarı destekleyici bir hadise. Tasarruf oranlarını artırıyor ve sosyal refahı artırıyor. Kamu olarak biz ilk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz. Önümüzdeki süreçte belli platformlarda bir araya gelip istişarelerimize devam edeceğiz. 

İlk evini alacaklar için yeni adım! Cevdet Yılmaz açıkladı, iki kurum devrede

Yazılı olarak da arkadaşlarımızdan orta vadeli programa ilişkin özellikle reform önerilerini, değişiklik önerilerini talep ettik. Bütün bakanlarımızla birlikte bunları değerlendireceğiz. Bu konular bir tek kişinin, kesimin altından kalkabileceği konular değil. Ekip çalışmasıyla kamu-özel diyaloğunun çok güçlü bir şekilde devam ettirilmesiyle ilgili.

DÜNYADA EN FAZLA KONUT FİYATI TÜRKİYE’DE ARTTI

Öte yandan İngiltere merkezli emlak danışmanlık firması Knight Frank tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye dünyada 56 ülke içinde konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke oldu. İngiltere merkezli bir danışmanlık şirketinin araştırmasına göre, Türkiye’de konut fiyatları yüzde 132,8'lik artış oranı ile ilk sırada.

KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 Haziran’a ilişkin Konut Satış İstatistikleri verilerine göre,ülke genelindeki konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44.4 azalarak 83 bin 636'ya düştü. Böylelikle konut satışlarında Temmuz 2021'den bu yana en sert düşüş izlendi.

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber, İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ziyaretçi11 Ağustos 2023 21:14

yemek nasıl hazırlanıyorsa öyle de yenir.

Sonraki Haber Yükleniyor...