Tgrt Haber
24 Ağustos 2021 10:50

IMF'nin SDR ödemesi sonrası dolarda son durum

IMF üye ülkelere ilave özel çekme hakkı (SDR) olarak 650 milyar dağıtırken buradan Türkiye'ye 6,4 milyar dolarlık rezerv girişi oldu. SDR ile birlikte rezervlerde yaşanacak olan artışın Türk Lirası üzerine muhtemel etkilerini değerlendiren ekonomistler dolarda çok kısa süreli geçici bir rahatlama oluşturacağını kaydetti.

IMF'nin SDR ödemesi sonrası dolarda son durum
IMF,,SDR,,Dolar,,döviz,,Türk Lirası,

Geçtiğimiz hafta Türk Lirası TCMB’nin faiz kararı sonrası elde ettiği kazançlarını kısmen korumaya devam etti. Faiz indirim beklentilerinin şuan için masadan kalkmış olması dolar/TL kurunda yükselişlerin bir miktar baskılanmasına yol açtı.

Piyasaların gözü ise bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım hızını azaltımının zamanlaması için Başkan Jerome Powell'ın cuma günü yapacağı Jackson Hole toplantısına çevrildi. 

Geçtiğimiz hafta 8,40 seviyesine dek geri çekilen dolar/TL’de yeni haftada da 8,50 seviyesinin altı fiyatlamalar korundu. Dün yurt içi piyasaların kapanışına doğru ABD Doları Endeksi'nin 93'ün altına inmesinin de etkisiyle 8,42'lere kadar çekildi. 

IMF'DEN 6,4 MİLYAR DOLARLIK KORONAVİRÜS YARDIMI

Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF), uluslararası rezerv para birimi Özel Çekme Hakları'nın (SDR) 650 milyar dolarlık yeni tahsisini bugün yapılacağını açıkladı. Karar Türkiye'yi de de etkiliyor. Buna göre rezerv para tahsisinden TCMB rezervlerine yaklaşık 6,4 milyar dolar katkı bekleniyor.

Tüm bu gelişmelerle dolar fiyatları salı günü yatay bir seyirle 8,42-8,43 düzeyinde değerleniyor. Euro/TL'de salı günü 9,90'ın altındaki hareketlerine devam ederek 9,88'den işlem görüyor. 

SDR ile birlikte rezervlerde yaşanacak olan artışın Türk Lirası üzerine muhtemel etkilerini değerlendiren ekonomistler dolarda çok kısa süreli geçici bir rahatlama oluşturacağını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...