Tgrt Haber
16 May 2022 15:29 - Güncelleme : 16 May 2022 15:30

İslam Memiş’ten altın ve dolar için türbülans uyarısı: Ekrana kanmayın, ikisi de uçuşa geçecek

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş belirsizliğin hakim olduğu piyasalardaki dalgalanmayı değerlendirdi. TGRT Haber’e konuşan İslam Memiş dolar yükselişiyle birlikte küresel piyasalarda ons altının baskılanmasına ilişkin "Türbülans havası hakim, yatırımcılar elindeki varlıkları için dikkatli olmalı’’ uyarısında bulundu. Memiş "Dolar yükselir mi? Altın alınır mı satılır mı?’’ sorularını da yorumladı.

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
İslam Memiş küresel altın piyasalarındaki baskılanmaya karşı yurt içinde dolar/TL kurunun yükselişine bağlı olarak gram altının yukarı yönlü kaldığına dikkat çekti.
altın,dolar,islam memiş,fed
İslam Memiş küresel altın piyasalarındaki baskılanmaya karşı yurt içinde dolar/TL kurunun yükselişine bağlı olarak gram altının yukarı yönlü kaldığına dikkat çekti.

Ünlü ekonomist İslam Memiş küresel ve yurtiçi piyasalarda ani düşüş ve sert yükselişleri değerlendirdi. Döviz ve emtia fiyatlarında silkeleme operasyonu olduğuna işaret etti. Memiş ons altındaki düşüşe rağmen dolar/TL kurundaki yükseliş nedeniyle gram altında beklenen düşüş gelmediğine işaret etti.

PİYASALARI ASYA’DA COVİD-19 ABD’DE FED TETİKLİYOR

İslam Memiş küresel piyasalarda ve içerde dengesizliğin hakim olduğuna dikkat çekti. Yatırımcıları panik havasıyla elindeki varlıkları kaybetmek konusunda uyardı. Memiş ''Özellikle Asya piyasalarında Covid-19 vakalarına bağlı olarak kapanma endişeleri piyasalarındaki dalgalanmayı tetikliyor'' dedi. 

İslam Memiş’ten altın ve dolar için türbülans uyarısı: Ekrana kanmayın, ikisi de uçuşa geçecek

Fed Başkanı Jerome Powell’ın 50 baz puan faiz artışının ardından verdiği enflasyonla mücadele mesejını hazırlatan İslam Memiş, piyasalarda resasyon korkusuna dikkat çekti. 

ALTIN FİYATINDA DÜŞÜŞE ALDANMAYIN

Uluslararası piyasalarda dolar endeksinin 20 yılın zirvesine çıkmasıyla ons altın baskılanma sürecine girdi. Ons altın 1.800 psikolojik seviyesinin altına inerken İslam Memiş yurt içinde dolar/TL kuruna bağlı olarak yüksek kalmaya devam eden gram altın fiyatına dikkat çekti. İslam Memiş altın fiyatı için ekran fiyatının yanıltıcı olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

''Geçtiğimiz hafta emtia ve kripto para tarafında silkeleme operasyonu yapıldı. Her ikisi de birden sert düşüşler yaşadı. Dolar bazlı işlemlerde ve ons tarafından baskılanma görüldü. Ancak yurtiçi piyasalarda dolar/TL kuru yükselmeye devam ediyor. Hal böyle olunca Ons bazında gerileme olsa da gram altın ve gram gümüş tarafından beklenen düşüş gerçekleşmiyor. Gram altın/TL fiyatı 900 TL fiyatının üzerinde kalmaya devam edecek. Her ne kadar vatandaşlar ekranlarda 906 TL seviyelerinde olsa da kapalı çarşı piyasasında gram altın 926 TL bandından işlem görüyor. O yüzden düşüşlere kanıp düşük fiyattan altın alacağım diye sevinmeyin.’’

DOLAR FİYATINDA YENİ ZİRVELER MÜMKÜN

Ünlü ekonomist Temmuz ayına işaret ederek altın, gümüş ve dolar tarafında önemli değerlendirmelerde bulundu:

''Nisan ayında 4 kez kademeli alım yaptık. Nisan ayının final ayı olduğunu ve 900 TL altını tekrar görmenin mümkün olmadığını belirtmiştik. Mayıs ayı ortalarına geldik ve 900 TL altı gibi bir rakam yok. Aksine yükselen bir gram altın var karşımızda. Dolar yatırımcısı ve dövizle ticaret yapacak olanlar düşük fiyatların kalıcı olmadığı bilmeli. 14,75 TL seviyesine sabitlenmiş bir kur vardı bugün 15,60 seviyesinde. Küresel borsalarda sert satışlar devam ediyor. Belirsizlikler ile ilgili öngörülerim devam ediyor. Haziran ve temmuz aylarında yeni zirveler göreceğimizi tahmin ediyorum. Küçük yatırımcıların ve acemi yatırımcıların gözünden kaçan bir durum var. Merkez Bankaları resesyona dikkat çekiyor. Önümüzdeki aylar çok kolay geçmeyecek.''

TCMB NE KADAR DAYANACAK

İslam Memiş Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımı ile ilgili şu sözlere yer verdi:

''Avrupa Merkez Bankası temmuz ayında 25 baz puan artış yapacağını kendi ifade etti. Amerikan Merkez Bankası Fed ise yıl sonuna kadar 3 kez 50 baz puan artış yapacağının sinyallerini verdi. Daha üstüne çıkacağını tahmin etmiyorum. Bugün ekonomik koşullar söylemle hareket ediyor. Önemli olan şu dünyada neredeyse tüm merkez bankaları faiz artırım sürecine girerken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ne kadar dayanabilecek. Yılsonuna kadar faiz artırımı güçlü görüyorum. Temmuz ayında tekrar riskli piyasa göreceğiz.''

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...