Tgrt Haber

İslam Memiş'ten yatırımcıya sosyal medya uyarısı: Siyasi algı operasyonu dolar fiyatına yansıyor

05 Kasım 2021 09:43
İslam Memiş'ten yatırımcıya sosyal medya uyarısı: Siyasi algı operasyonu dolar fiyatına yansıyor
dolar,islam memiş,euro,döviz,Türk Lirası

Dolar/TL haftanın son işlem gününe 9,70'in üzerinde başladı. Yatırımcılara önemli uyarılarda bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, sosyal medyada yürütülen siyasi algı operasyonlarının ekonomiyi doğrudan etkilediğini dile getirerek, "Bu ister istemez döviz kuruna yansıyor. Vatandaşlarımız sosyal medyadaki her habere inanmasın. Devletimizin açıkladığı rakamlara inansınlar" dedi.

TÜİK'in geçtiğimiz gün açıkladığı Ekim ayı enflasyon rakamlarının değerlendiren JPMorgan, enflasyonist baskıların güçlü olmaya devam ettiğini ve hali hazırda yüzde 19,6 olan yıl sonu tahminleri için kısmen bir sürprizi yansıttığını vurguladı. Önümüzdeki aylarda yıllık enflasyonu yüzde 18-21 bandında gördüklerini belirten JPMorgan, Ekim ayı enflasyon verisinin kendilerini Kasım ayında TCMB'den 100 baz puan faiz indirimi beklentilerinden daha emin hale getirdiğini vurguladı.

Faiz indirimlerinin devam edeceğine dair endişelerin devam etmesi ve ve enflasyonun daha da artacağına dair beklentilerle Türk Lirası dün dolar karşısında yüzde 1’den fazla değer kaybetti. Dün güne 9,60 seviyelerinden başlayan dolar/TL kuru 9,75 seviyesini gördü. Kapanışta ise 9,7 seviyelerinde dengelendi. Dolar kuru haftanın son işlem gününde kapanışa yükselişle başladı ve 9,73'ün üzerinde seyrediyor. Euro ise 11,25’ten değerleniyor. (Saat 09.30)

GÖZLER TCMB'NİN FAİZ KARARINA ÇEVRİLDİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, enflasyonun tüm dünyanın sorunu haline geldiğine vurgu yaparak, “Bu geçici bir enflasyon değil. Fed Başkanı Powell her ne kadar ‘enflasyon geçici’ söylemine devam etse de temkinli konuşmayı sürdürüyor. 2022’nin yarısına kadar enflasyondaki yükselişin süreceğini tahmin ediyoruz. Türkiye enflasyon verisinin ardından döviz kurunda 9,77 seviyesine kadar bir yükseliş gördük. Ancak şimdi de gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2 hafta sonra açıklayacağı faiz kararında. TCMB’nin ‘dar alan’ söylemi var. 50 baz puan faiz indirimi daha yapacak mı ya da bu kararı aralık ayına mı öteleyecek sorusunun cevabı önemli. Ve buradan çıkacak karara göre dolar kuru kendine yeniden yön belirleyecek. Üst tarafta 9,80 lira seviyesine kadar bir yükseliş mümkün olabilir. 9,60 lira seviyesi ise güçlü bir destek konumunda. TL’deki değer kayıpları daha yerini almadı. Gelecek açıklamalar burada önemli olacak. Kurun Ekim ayına göre biraz daha sakin seyirde olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

9 LİRANIN ALTI ARTIK ÇOK ZOR

“Piyasalara dair çeşitli tahmin ve öngörülerimiz var. Dış politika ve içeride siyasi tarafta olumlu açıklamalar gelirse bir miktar daha dövizde tansiyon düşebilir” şeklinde konuşan İslam Memiş, “Ancak bu düşüşler Fed’in varlık alımlarını azaltma sürecine denk gelmesi ya da faiz artırımı sürecine denk gelmesi dolarda dünya genelinde değer artışları devam edebilir. Eğer bu öngörümüz gerçekleşirse yatırımcıya alım fırsatı sunacağını ama genel itibariyle düşük kur görme ihtimalimizin gün geçtikçe daha zayıfladığını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

İslam Memiş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Döviz kurunda yükselişlerin devam edeceğini tahmin ediyorum. Çeşitli önlemler alınsa da doların uluslararası piyasalarda değer kazanması ile yükseliş trendine girebileceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla içeride de faiz indirimi süreci var. Bunlar birleşince ister istemez dolar fiyatında önümüzdeki aylarda çift rakam gelme olasılığını güçlü görüyorum. Çok iyimser bir tablo görürsek en iyi rakam 9,20 TL. Yani yine de 9 liranın altı bir rakam tahmin etmiyorum.”

“SOSYAL MEDYADA SİYASİ ALGI OPERASYONU VAR”

Vatandaşlara uyarıda bulunan İslam Memiş, “Bu hafta ve önümüzdeki aylar çok kritik. Özellikle sosyal medya üzerinden Türkiye siyasetini hedef alan ciddi bir operasyon var. Bu da ekonomileri ve insanların ekonomiye bakışını direkt etkileyen unsurlar. Ve bu da ister istemez döviz kuruna yansıyor. Vatandaşlarımız sosyal medyadaki her habere inanmasın. Devletimizin açıkladığı rakamlara inansınlar. Bunlar algı operasyonlarıdır” değerlendirmesini yaptı.  

Reuters, dolarda dün yaşanan hareketliliğin sosyal medyada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili çirkin iddialar nedeniyle olduğunu ifade etmiş, “Lira Çarşamba günü zayıfladı, ancak yetkililerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sağlığıyla ilgili söylentilere, çalışmalarını yürütürken görüntülerini yayınlayarak cevap vermesinin ardından kayıplarını azalttı” demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...