Tgrt Haber
27 Aralık 2022 09:32 - Güncelleme : 27 Aralık 2022 09:47

İşsizlik maaşı alt ve üst sınırı belli oldu, taban ödemeleri değişti: 15 bin TL'ye kadar çıkıyor

Asgari ücret, sadece çalışan maaşlarını değil, en düşük ve en yüksek işsizlik ödeneklerini de etkiledi. Asgari ücrete yapılan yüzde 54’lük zamla beraber işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyenler alt ve üst sınırın kaç TL olacağını merak ediyor. İşsizlik ödeneğinde alt sınır asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınır ise yüzde 80'i olarak hesaplanıyor. İşte 2023 yılı işsizlik ve kısa çalışma ödeneği ücretleri...

İşsizlik maaşı alt ve üst sınırı belli oldu, taban ödemeleri değişti: 15 bin TL'ye kadar çıkıyor
asgari ücret,işsizlik maaşı,işsizlik maaşı 2023,kısa çalışma ödeneği

İşsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği asgari ücrete yapılan artışa beraber yükseldi. 2022 Ocak ayı itibari ile işsizlik maaşı alan kişi sayısı 483 bin 654'e çıktı. Türkiye’de binlerce kişinin aldığı ücretin alt ve üst sınırları değişiklik gösterdi. 

BRÜT ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 80’İNİ GEÇEMİYOR

İşsizlik maaşı almak için İŞKUR’a başvuru yapılması gerekiyor. Bu ödenek alınan son dört maaşın toplamının yüzde 40’ına denk gelecek şekilde ödeniyor. Burada prime esas kazanç baz alınıyor. Diğer yandan kişinin maaşı kaç TL olursa olsun alacağı ödenek asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. İşsizlik maaşı için çalışanın 4 ay yani 120 gün çalışmış ve işsiz kalmış olması gerekiyor. 

DAMGA VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILACAK

Yapılan zamla beraber işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 liraya, en yükseği ise 8 bin 6 liraya yükselecek. Zamlı oranlardan binde 7.59 oranında damga vergisi kesilecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE TAVAN 15 BİN LİRA

Üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan kısa çalışma ödeneğinde de tavan fiyatları yükseldi. Ödenek başvurularında işten çıkış kodu önemli bir ayrıntı. Temmuz-aralık döneminde 9706 lira olan tavan ücreti asgari ücretin açıklanması ile beraber 15 bin liraya kadar yükseldi. Kısa çalışma ödeneği son 12 aylık ücretin yüzde 60’ı şeklinde hesaplanıyor. Tavan ise Asgari ücretin yüzde 150'si oranında uygulanıyor.  Temmuz-aralık döneminde 9 bin 706 lira olan bu tavan yeni asgari ücretle birlikte 2023 yılında 15 bin liraya çıkacak.

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Fikret 10 Ocak 2023 18:17

Kaç tl işsizlik maaşı alirim

Sonraki Haber Yükleniyor...