Tgrt Haber

Kampanyalar açıklandı, hepsi iki katına çıktı! Konut fiyatları düşecek mi? Uzman isim tek tek anlattı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
21 Ocak 2023 15:58 - Güncelleme : 21 Ocak 2023 16:39
Kampanyalar açıklandı, hepsi iki katına çıktı! Konut fiyatları düşecek mi? Uzman isim tek tek anlattı
konut fiyatları,konut

Emlak piyasası inşaat maliyetlerinin artması, enflasyon ve arz sıkıntıları nedeni ile girdiği açmazlardan kurtulmaya çalışıyor. Ardı ardına açıklanan sosyal konut projeleri ile vatandaşın ev sahibi olmasının önü açılmaya çalışılırken, bazı fırsatçılar rayiç bedel aldatmacası gibi hamlelerle sektörü daha da zor bir duruma sokuyor. Peki, konut fiyatları düşecek mi? Uzman isim konut fiyatlarının gelecek günlerdeki seyrini anlattı.

Pandemi döneminde küresel krizler emlak sektörünü de etkiledi. Bununla beraber enflasyon rakamlarında hızlı artış girdi maliyetlerinin rekor seviyede artmasına neden oldu. Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde yaşanan konut arz sıkıntılarına göçler de eklenince konut fiyatları görülmemiş seviyelere kadar çıktı. 

KONUT KAMPANYALARINA FIRSATÇI ENGELİ

'İlk Evim İş Yerim' ve 'Yeni Evim' projeleri ile vatandaşın uygun kredilere ulaşarak ev sahibi olması amaçlanıyor. Buna karşın bazı satıcıların rayiç bedelleri olduğundan daha az göstermesi alıcıların uygun kredi imkanlarından yaralanamasına engel oluyor. Bazı müteahhitler ise alıcıların çekecekleri kredi oranlarına kendileri karar verip, kalan parayı elden almaya çalışıyor. Bu durumlar ise ev almak isteyenlerin krediye ulaşımına engel oluyor. 

KONUTLAR İKİ KATINA ÇIKTI

Konut piyasasını Habertürk ekranlarında değerlendiren Dr. Şeref Oğuz konut kampanyalarının açıklanmasının ardından fiyatların birden artmaya başladığını 1 milyonluk konutların 2 milyona kadar çıktığını anlattı. 

Şeref Oğuz şunları kaydetti:

EV ALIMLARI AZALACAK

"Şu an da Türkiye’de üretim ve imalat tarafı yüksek girdiler sebebi ile yürümezken yapılan her kampanya fiyatları yukarı doğru çekiyor. Evet, ev fiyatları artacak ama artan fiyatlardan alışveriş giderek azalacak. Bu ne demek oluyor? Askıda fiyat diyorlar buna. Piyasada satış üzerine olmuyor ama enflasyon ve fiyatların daha da artacağı beklentisi enflasyonla mücadele edilmiyor olması, hükümetin açıkladığı faiz destekleri ve diğer destekler üst üste gelince konutlarda yukarı doğru bir fiyat artışı olacak."

“FİYATLANMALAR MANTIĞINI YİTİRMİŞ”

"Konut satın alanların kafasında “Bunun fiyatı daima artacak” düşüncesi var. Bazı konut fiyatları belirleniyor, belirlendiği zaman satış gerçeklemesi anında anlaşma bozuluyor. Bu sefer fiyatı daha da yukarı çıkıyor. Çünkü elindeki konut sayısı sınırlı ya da bir konutu var. Satıcıda 'Bunun mümkün olan en iyi fiyattan satayım' düşüncesi var." 

YIL SONUNDA FİYATLAR DAHA FAZLA YUKARI ÇIKAMAYACAK

"Konut piyasasında beklentiler tamamen bozulmuş, fiyatlandırma davranışları enflasyon sebebi ile mantığını yitirmiş.  Konutlar önümüzdeki dönemde fiyatlarını artırmaya devam edecektir. Konutlar üretilmiyor tek tük üretim var. Eldeki mevcutların da fiyatları sürekli artıyor. Bu yılın sonu önümüzdeki yılın baharına kadar artık fiyatlar oradan yukarı çıkamayacak. Bunlar aşağı doğru gelmek zorunda kalacaklar. Çünkü artık konut fiyatları oradan yukarı çıkamayacak, bunlar aşağı doğru gelmek zorunda kalacaklar."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...