Tgrt Haber
29 Temmuz 2022 21:11 - Güncelleme : 29 Temmuz 2022 21:26

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan enflasyon mesajı: Kalıcı şekilde düşüreceğiz

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyona ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. En kısa zamanda enflasyonda kalıcı bir düşüşü sağlayacaklarını belirten Kavcıoğlu, Türkiye ekonomisinin büyüyen ekonomiler arasında en üst sıralarda yer aldığını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan enflasyon mesajı: Kalıcı şekilde düşüreceğiz
Şahap Kavcıoğlu,Merkez Bankası,Faiz,Enflasyon

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, enflasyona ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüs salgını boyunca diğer ülkelere kıyasla Türkiye'nin başarılı ve güçlü bir performans gösterdiğini belirten Kavçıoğlu, Türkiye ekonomisinin yüksek oranda büyüyen ekonomiler arasında en üst sıralarda yer aldığı söyledi.

Kavçıoğlu, Türkiye ekonomisinin büyürken eş zamanlı olarak cari fazla verir hale gelmesi, büyüme ve fiyat istikrarının sürdürülebilir ve kalıcı olarak tesis edilmesini sağlayacağını aktardı. Yüksek enflasyonun temel belirleyicilerinin güçlü ve sürekli arz şokları, döviz kuru gelişmeleri ve bunların etkisiyle bozulan fiyatlama davranışları olduğunun altını çizen Kavçıoğlu, "Kısa zamanda enflasyonda kalıcı bir düşüşü sağlamayı amaçlamaktayız" dedi.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜYEN EKONOMİLER ARASINDA EN ÜSTTE"

Toplantıda açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye'nin pandemi döneminde iktisadi faaliyet açısından diğer ülkelere kıyasla oldukça başarılı ve güçlü bir performans gösterdiğini söyledi. Kavcıoğlu, söz konusu dönemde birçok ülkede iktisadi faaliyetlerin gerilediğinin altını çizerek, ilerleyen süreçte hızla normalleşen Türkiye ekonomisinin yüksek oranda büyüyen ekonomiler arasında en üst sıralarda yer aldığına dikkat çekti.

İKİNCİ ÇEYREKTE BÜYÜME TAHMİNİ

Kavcıoğlu, "Bu çerçevede ekonomimiz 2021 yılında yüzde 11 oranında büyüyerek diğer ülkelere kıyasla oldukça güçlü bir performans sergilenmiştir. 2022 yılının ilk çeyreğinde Rusya ve Ukrayna arasında başlayan çatışma, olumsuz yönlü arz şoklarının etkilerinin de ağırlaşması belirsizliklerin artmasına neden olmuştur. Bununla birlikte yurtiçi iktisadi faaliyet negatif arz şoklarına rağmen sürdürülebilir bir yapıda ve kesintisiz bir şekilde güçlü seyrini sürdürmüştür. Bu çerçevede 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık büyüme oranı yüzde 7,3 olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyreğe ilişkin beklentimiz de büyümenin bu orana yakın olarak gerçekleşeceği yönündedir" ifadelerini kullandı.

"NET İHRACAT BÜYÜMEYE SON 5 ÇEYREK BOYUNCA ARKA ARKAYA KATKI SAĞLADI"

Söz konusu güçlü büyümede net ihracat ve makine teçhizat yatırımlarının payının oldukça dikkat çekici düzeyde olduğunu aktaran Kavcıoğlu, "Harcamalar tarafından bakıldığında net ihracatın büyümeye son 5 çeyrek boyunca arka arkaya pozitif katkı sağladığı görülmektedir. Makine teçhizat yatırımlarının da pandemi sonrası dönemde büyümeye aralıksız olarak pozitif yönde katkı verdiği gözlemlenmektedir. Üretim tarafında ise hizmet ve sanayi sektörleri büyümeye devam etmektedir. Makine teçhizat yatırımlarının sağlıklı ve sürdürebilir bir çerçevede devam ettiğini de izlemekteyiz. Üretim kapasitesini destekleyen yatırımlar özellikle sanayi üretiminin öncüsü olan makine teçhizat yatırımları istikrarlı ve güçlü bir büyümeyi işaret etmektedir" şeklinde konuştu.

Kavcıoğlu, Türkiye ekonomisinin üretim, ihracat ve istihdamı artırmaya odaklı güçlü ve sürdürülebilir büyüme performansının destekleyici bileşenleri olan makine teçhizat yatırımlarının ve net ihracatın milli gelirden aldığı payın da istikrarlı bir şekilde yükseldiğini belirterek, "2022 yılının ilk çeyreği itibariyle her iki bileşenin milli gelir içerisindeki toplam payı yüzde 18 ile tarihsel olarak en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Makine teçhizat yatırımlarının istikrarlı bir şekilde artması ekonomimizin arz kapasitesini büyüterek kalıcı fiyat istikrarına katkı sağlayacağı yönündedir" dedi.

"ENFLASYONU KALICI ŞEKİLDE DÜŞÜRECEĞİZ"

Kavcıoğlu, Türkiye ekonomisinin büyürken eş zamanlı olarak cari fazla verir hale gelmesi, büyüme ve fiyat istikrarının sürdürülebilir ve kalıcı olarak tesis edilmesini sağlayacağını aktardı. Kavcıoğlu, yüksek enflasyonun temel belirleyicilerinin güçlü ve sürekli arz şokları, döviz kuru gelişmeleri ve bunların etkisiyle bozulan fiyatlama davranışları olduğunun altını çizerek, "Almakta olduğumuz kararlarla en kısa zamanda enflasyonda kalıcı bir düşüşü sağlamayı amaçlamaktayız" ifadelerini kullandı.

"ÖZEL BANKALARDAN YÜZDE 22 ÜZERİ FAİZLİ KREDİ ALMAYIN"

Kavcıoğlu, "Kamu bankaları ortalama yüzde 15,8 faizle 500 milyar TL kredi verdi. Özel bankalardan yüzde 20-22 üzeri faizle kredi almayın. Hiç bir banka yüzde 40 ile para veremez" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...