Tgrt Haber
21 Ağustos 2021 09:55

Kripto parayı benimseme yüzde 881 arttı: Türkiye en iyi 5 ülkeden biri

Chainalysis’in araştırmasına göre, dünya çapında kripto para biriminin benimsenmesi geçen yıl yüzde 881'in üzerinde arttı. Tasarruflarını korumak isteyenler kripto paraya yönelirken, en fazla benimseme gelişmekte olan ülkelerde kaydedildi. Başka bir çalışmada ise kripto parayı en fazla benimseyen ülkeler arasında Türkiye yüzde 16 ile dördüncü sırada yer aldı.

Kripto parayı benimseme yüzde 881 arttı: Türkiye en iyi 5 ülkeden biri
kripto para,bitcoin

SİNEM ERYILMAZ

Son yıllarda hayatımızın içine iyice yerleşen kripto paraları ne kadar benimsediğimize yönelik önemli bir çalışmaya imza atıldı. 30 Haziran itibariyle küresel benimseme 2020 yılına göre yüzde 881 artış gösterdi.

Blockchain veri platformu Chainalysis'in 2021 Küresel Kripto Benimseme Endeksi verilerinde, kripto para sahipliğinin pandemi öncesi döneme kıyasla büyük bir artış kaydettiği gözler önüne serildi. 2019'un üçüncü çeyreğinden bu yana yüzde 2300, geçen yıl ise yüzde 881'in üzerinde artış kaydedildi.

TASARRUFUNU KORUMAK İSTEYEN KRİPTO PARAYA YÖNELDİ

Benimsenme oranındaki bu büyük artışın arkasındaki nedenlerin ise ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği ifade edildi.

Buna göre gelişmekte olan piyasalarda birçok kişi, para birimi devalüasyonu karşısında tasarruflarını korumak, havale gönderip almak ve ticari işlemler yürütmek için kripto para birimine yönelirken, Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Doğu Asya'da geçen yıl boyunca benimsenme daha çok kurumsal yatırımlarla güçlendi.

VİETNAM BİRİNCİ SIRADA

Gelişmekte olan piyasalardaki birçok ülke listede üst sıralarda yer alırken Vietnam küresel kabul listesinin ilk sırasına yerleşti. Listede Kenya beşinci sırada bulunurken, Venezuela da yedincilik ipini göğüsledi.

Geçtiğimiz aylarda Pekin hükümeti tarafından madenciliğe getirilen yasaklarla kripto para dünyasını alt üst eden Çin ise dördüncü sıradan on üçüncü sıraya geriledi.

TÜRKİYE EN İYİ 5 ÜLKEDEN BİRİ

Öte yandan Blockchain teknoloji şirketi TripleA’ya göre ise kripto parayı en iyi benimseyen ülkeler arasında Türkiye yüzde 16 ile dördüncü sırada yer alıyor.

Binance konuya ilişkin yorumunda Türkiye için, “Avrupa ve Asya'nın kavşağındaki ülkede kripto şirketleri o kadar büyüdü ki, milli futbol takımlarına sponsorluk yapmaya başladı. Ayrıca futbol kulüpleri blok zincir tabanlı taraftar tokenlerini sundu. Ülkede birçok kişi kripto parayı birinci yatırım aracı olacak görüyor. Ülkenin geçen yıl 300 milyon dolarlık Bitcoin kazancı kaydettiği göz önüne alındığında şaşırtıcı değil” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...