Tgrt Haber
31 Ekim 2021 11:15

Kuraklık desteği ne zaman yatacak? Kuraklık desteği kimlere verilecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan verim kaybı yaşayan çiftçilere tarımsal destek ödemesi yapılacağını duyurdu. Kuraklık Desteği ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Kararın ardından çiftçiler destek ödemesi detaylarını araştırıyor. Kuraklık desteği ne kadar, kimlere verilecek? Kuraklık desteği ne zaman yatacak? İşte tüm detaylar.

Kuraklık desteği ne zaman yatacak? Kuraklık desteği kimlere verilecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!
tarım,çitfçi,kuraklık

Çeşitli nedenlerle verim kaybı yaşayan çiftçilere yapılacak olan kuraklık desteği ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaptı. Geçtiğimiz hafta yapılan Kabine Toplantısı ardından Erdoğan kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşayan buğday, arpa, çavdar, yulaf, fritikale, nohut ve mercimek üreticilerine destek ödemesi yatacağını duyurdu. Tarımsal destek ödemesi TARSİM tarafından gerçekleştirilecek olan denetimin ardından verilecek. Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından çiftçiler kuraklık desteği hakkındaki sorularının cevabını arıyor. İşte Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ödenecek kuraklık desteği hakkında bilmeniz gerekenler.

KURAKLIK DESTEĞİ KİMLERE VERİLİR?

Kuraklık desteği; yetersiz yağış nedeniyle kuru şartlarda üretimi yapılan buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut ve mercimek ürünlerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen tarım havzalarındaki köylerde yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere yapılacak. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinde resmi olarak kaydı bulunan çiftçiler için verilecek. Kuraklık desteği, verim kaybına göre dekar başına 30 liradan 100 liraya kadar çıkabilecek. TARSİM tarafından gerçekleştirilecek olan denetimin ardından kuraklık desteği hak edenlerin hesaplarına destekleme ödemesi yatırılacak.

KURAKLIK DESTEĞİ NE KADAR?

Çeşitli nedenlerle %30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere destek ödeme yapılacak. Peki kuraklık desteği ne kadar? Kuraklık desteği 30 TL ve 100 TL arasından değişiklik gösteriyor. İşte dekar başına ödenecek kuraklık desteği:

  • Yüzde 30-39 arasında olanlara dekar başına 30 TL,
  • Yüzde 40-49 arasında olanlara dekar başına 40 TL,
  • Yüzde 50-59 arasında olanlara dekar başına 50 TL,
  • Yüzde 60-99 arasında olanlara dekar başına 60 TL,
  • Yüzde 70-79 arasında olanlara dekar başına 70 TL,
  • Yüzde 80-89 arasında olanlara dekar başına 80 TL,
  • Yüzde 90-99 arasında olanlara dekar başına 90 TL,
  • Yüzde 100 kayıp yaşayanlara dekar başına 100 TL.

Desteklemeden yararlanacak ürünlerdeki verim kaybı oranları; meteorolojik veriler, TARSİM kayıtları ve İl/İlçe Hasar tespit Komisyonları kayıtları dikkate alınarak İl/İlçe Tahkim Komisyonları tarafından belirlenecek.

Kuraklık desteği ne zaman yatacak? Kuraklık desteği kimlere verilecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!

KURAKLIK DESTEĞİ NE ZAMAN YATACAK?

Kuraklık desteği, illerin tarım müdürlükleri tarafından farklı tarihlerde ilanların açılması dolayısıyla Kasım ayı itibariyle netlik kazanması bekleniyor. Kuraklık desteği 1 Eylül 2021 Çarşamba tarihli Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla kabul edilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus olarak yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı ardından kuraklık desteği hakkında açıklama yaptı. Çiftçilere destek ödemesi yapılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 651 bin çiftçiye toplamda 2.6 milyar lira kuraklık desteği ödemesini Aralık ayının 2. yarısında çiftçilerin hesabına yatıralacağını vurguladı. Erdoğan ''Tarımı desteklemeyi, çiftçilerimiz tohumu toprakla buluşturması, ekmesi, biçmesi, üretmesi için ne gerekiyorsa yapmayı sürdüreceğiz. Yeni hasat sezonunda destekleme politikalarımızı girdi fiyatlarında yükselişlleri dikkate alarak belirleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde farklı kesimlere yönelik ilave destek programlarımızı paylaşmaya devam edeceğiz'' dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...