Tgrt Haber
12 Nisan 2022 13:04 - Güncelleme : 12 Nisan 2022 13:14

Konutta indirime maliyet çelmesi: Yüzde 90 arttı, yenileri yapılmıyor, eskileri zamlanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı inşaat maliyet endeksi verilerinde, inşaat sektörünün bir önceki yıla kıyasla yüzde 90,27 arttığı görüldü. Artan malzeme ve işçilik maliyetleri sebebiyle konut fiyatlarında beklenen indirim, ceplere zam olarak yansıyacak.

Vatandaş konut piyasasında suların durulmasını beklerken artan maliyetlerin yeni zamlara neden olacağı öngörülüyor.
Vatandaş konut piyasasında suların durulmasını beklerken artan maliyetlerin yeni zamlara neden olacağı öngörülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayına ait inşaat maliyeti endekslerini açıkladı. Geçtiğimiz aya oranla  şubatta yüzde 5,73, yıllık bazda ise yüzde 90,27 oranında artan maliyetler, konut fiyatlarında indirim hayallerini de yıkıp geçti.

‘KONUT FİYATLARINDA UCUZLUK BEKLEMEYİN’

Yıllık bazda sadece malzeme endeksi yüzde 113,27 ve işçilik maliyeti yüzde 41,38 artış gösterdi. Bina inşaatı toplam maliyet endeksi de, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 87,91 yükseldi. Sektör temsilcileri, maliyetlerdeki bu artış sebebiyle konut fiyatlarında da bir ucuzluk beklenmemesi gerektiğini vurguluyor.

“ARTIŞLARIN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR”

Gayrimenkul danışmanı Gülcan Altınay, yeni konut yapımında zorluk yaşandığını belirterek “Yapılamayan yeni konutlar yüzünden de stoktaki konutların fiyatı artıyor. 2021’de evlerin satış fiyatları yüzde 90, kiralama fiyatları yüzde 50-100 arasında arttı. Bu artışların devam etmesi bekleniyor” dedi.

‘BAŞLARSAM BİTİREMEM’ ENDİŞESİ STOKÇULUĞA NEDEN OLUYOR

 Müteahhitlerin yeni projeleri için ‘Başlarsam bitiremem’ endişesi taşıdığına dikkat çeken Altınay “Birçok yatırımcı depo kiralayıp, kullanacağı ürünleri stoklamak istiyor. Son dönemde bu konuda ciddi bir talep yaşandı. Yatırımcı, mesela 10 milyonluk kâr elde edecekse bir depo için 250-300 bin TL harcamakta sorun görmüyor” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...