Tgrt Haber

Hem devleti hem vatandaşı kandırıyorlar! Marketlerden kirli 'etiket oyunu': O fiyat etiketleri denetim içindi

04 Ocak 2022 11:32
Hem devleti hem vatandaşı kandırıyorlar! Marketlerden kirli 'etiket oyunu': O fiyat etiketleri denetim içindi
market,denetim,döviz,ekonomi,fahiş fiyat

Marketlerin dolardaki düşüşü fiyatlara yansıtmaması vatandaşların büyük tepkisine neden olurken Ticaret Bakanlığı, denetimleri sıklaştırdı. Bir marketten alışveriş yapan bir vatandaşın yaşadığı ise marketlerin kirli oyununu gözler önüne serdi. Etiketinde 4,95 TL yazan mandalinanın fiyatı kasada 13,90 TL olduğunu gören müşteri duruma tepki gösterdi. Kasiyerden "O fiyat etiketleri denetim içindi" cevabını alan müşteri büyük şok yaşadı.

Dolar Aralıkta 18 bandına çıktığında enflasyon rakamları merakla bekleniyordu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün aralık ve yıllık enflasyon verilerini açıkladı. Dolardaki yükselişle market fiyatlarında da yükseliş yaşanmıştı. Toplumun bütün kesimleri marketlerde yaşanan fiyat artışına tepki geldi. Toplumun tepkisi üzerine yurdun dört bir yanında Ticaret Bakanlığı ekipleri başta olmak üzere denetimler sıkılaştı. Ürünlerin alış ve satış bedelleri üzerinden market fiyatları denetlenirken birçok üründe fahiş yükseliş tespit edildi. Tespit edilen fahiş fiyatlarla ilgili ceza süreçleri sürüyor.

“O FİYAT ETİKETLERİ DENETİM İÇİNDİ”

Öte yandan kurdaki yükseliş 2 hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı tedbirlerle yükseliş frenlenerek döviz kurlarında yüzde 30 seviyesinde düşüş oldu. Dövizde yaşanan düşüşün aksine artan dövizle yükselen market fiyatlarında düşüş olmadı. Konuyla ilgili sahadan da şikayetler geliyor. Bir vatandaş büyük bir market zincirinden alışveriş yaptığı sırada mandalinanın fiyatının etikette 4,95 TL olduğunu ancak ürünü kasadan geçirirken 13,90 TL olarak gördü. Tüketici duruma tepki gösterdi. Kasiyer ise tüketicinin tepkisine “O fiyat etiketleri denetim içindi” cevabını verince müşteri şoke oldu. Bu durum sosyal medyada büyük yankı uyandırırken vatandaşlar benzer olaylarla sıkça karşılaştıklarını dile getirdi.

Hem devleti hem vatandaşı kandırıyorlar! Marketlerden kirli 'etiket oyunu': O fiyat etiketleri denetim içindi

BİNLERCE TÜKETİCİ ‘ETİKET OYUNU’ MAĞDURU

Türkiye gazetesinin haberine göre, tüketici dernekleri ise önemli uyarılarda bulundu. Denetimleri önceden haber alan marketlerin sıklıkla etiket değişimi yaptığını belirten tüketici dernekleri, “Ekipler gelmeden önce düşük fiyat etiketlerini reyonlara yapıştırıyorlar. Denetimin ardından tekrar artırıyorlar. Bazen bazı ürünlerde indirimli etiketler unutuluyor. Ancak kasada artış yönünde değişim uygulanıyor. Vatandaş da o gördüğü fiyattan aldığını zannederek kasaya yöneliyor ve gerçek fiyatla karşılaşıyor. Bu durumda kanunen rafta yazılı fiyat geçerli ancak gelinen noktada etiketler üzerindeki bu oyunlar, binlerce tüketiciyi mağdur ediyor. Çünkü genellikle kartla alışveriş yapılıyor ve bedel sorulmuyor. Böyle durumlarda pahalıdan alma riski var” dedi.

Tüketicilere etiket, kasa ve fişlerde fiyatların uyup uymadığı konusunda dikkat etmeleri yönünde uyarıda bulunan tüketici dernekleri, uygunsuz bir durum yaşadıklarında ise şikayette bulunmaları belirtildi.

FİYAT DÜŞÜŞÜ MARKETLERDE DE OLMALI

Kurdaki düşüşe rağmen aralıkta marketlerde ciddi düşüş yaşanmadığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının yüzde 59 ile patlıcanda görüldüğüne dikkati çekti. Süt, yoğurt, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, patates, yeşil fasulye, maydanoz, pirinç, tereyağı ve kaşar peynirinde ise yüzde 30’un üzerinde zam yapıldığını açıklayan Bayraktar, üreticide fiyatların gerilemeye başladığını, kurdaki düşüşün market fiyatlarına da yansımasını beklediklerini söyledi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...