Tgrt Haber

Mart ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
04 Mart 2024 10:59 - Güncelleme : 04 Mart 2024 11:45
Mart ayı kira artış oranı ne kadar oldu?
konut,TÜFE,kira artışı,işyeri kirası

Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon verilerini açıklamasının ardından gözler mart ayı kira artış oranlarına çevrildi. Konut kiralarında yüzde 25 sınırı devam ederken iş yerleri için kira artış oranı araştırılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, TÜFE aylıkta yüzde 4,53 olurken yıllıkta yüzde 67,07 arttı. Fahiş kira artışlarının önüne geçebilmek için başlatılan yüzde 25 sınırı devam ederken işyerleri için artış oranı sınırı devam ediyor.

YÜZDE 25 SINIRI DEVAM EDİYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yapılan açıklamayla kiralarda yüzde 25 zam sınırının devam edeceği ifade edildi.  Bakan Tunç açıklamasında, "Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak” dedi.

Mart ayı kira artış oranı ne kadar oldu? - 1. Resim

Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. Böylelikle kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine yüzde 25 zam yapacak.

MART AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Kira artış oranları TÜFE verilerine göre hesaplanıyor. Hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında konutlarda yüzde 25'le sınırlandırıldı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.

Konut için geçerli olan sınır işyerleri için geçerli olmayacak. Mart ayı kira artış oranı yüzde 55,91 olarak belirlendi. Böylece kira kontrat süresi mart ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 55,91 olarak uygulayacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...