Tgrt Haber

Memur ve emeklilerin gözü enflasyonda! İşte ekonomistlerin kasım ayı beklentisi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
03 Aralık 2023 11:15 - Güncelleme : 03 Aralık 2023 11:56
Memur ve emeklilerin gözü enflasyonda! İşte ekonomistlerin kasım ayı beklentisi
enflasyon,enflasyon tahmini,enflasyon farkı,memur,emekli

TÜİK kasım ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklayacak. Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren kritik veriler ocak ayı maaşını belirleyecek. Memur ve memur emeklileri ocak ayında açıklanacak son veri ile enflasyon farkı alırken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise enflasyon kadar zamma hak kazanıyor. Zammı belirleyecek son iki veri öncesi hesaplamalar şimdiden yapılmaya başlandı. İşte ekonomistlerin kasım enflasyon beklentisi ve memur enflasyon farkı hesaplamaları

Yeni yıla kısa bir süre kala maaşlara yapılacak zamlar beklenirken, memur ve emekli için kritik enflasyon verisi için de gözler TÜİK’e çevrildi. Memur ve memur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı kadar enflasyon farkı alırken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise enflasyon kadar zamma hak kazanıyor.

ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TÜİK, kasım ayı enflasyon verisini pazartesi günü (yarın) saat 10.00’da açıklayacak. Analistler, yükselen gıda ve hizmet fiyatları ve doğalgaz kullanımının artmasının etkisiyle enflasyonda yükseliş bekliyor.

EKONOMİSTLERİN ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

AA Finans'ın, 15 ekonomist ile gerçekleştirdiği beklenti anketine göre; kasım ayında TÜFE’nin yüzde 3,68 artacağı tahmin edildi. Ankete katılan ekonomistlerin, kasım ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 3 en yüksek yüzde 4,60 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 61,36 olan yıllık enflasyonun yüzde 62,61'e çıkacağı hesaplanıyor.

Reuters'ın 11 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette, TÜFE’nin kasım ayında aylık yüzde 3.9 artması, yıllık TÜFE'nin ise, sınırlı artış kaydederek yüzde 63 olması bekleniyor. Kasım ayı için, yıllık enflasyon tahminleri yüzde 61.6 ila yüzde 64.1 arasında değişiyor. Aylık enflasyonda tahminler yüzde 3 ila yüzde 4.6 bandında yer alırken ekonomistler, gıda fiyatlarının yanı sıra konutta doğalgaz kullanımının da TÜFE'ye etki edeceğini söyledi. Enflasyon ekimde yüzde 3,43 artış göstermiş, yıllık ise yüzde 61.36 olarak hesaplanmıştı.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNİN ENFLASYON FARKI ORTAYA ÇIKTI

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar. Temmuz ayında yüzde 6'lık sözleşme zammı alan memur ve emekliler bu oranı aşan miktarda enflasyon farkına hak kazanacak.

Ekim sonu itibarıyla bu rakam yüzde 22'yi aşmış durumda. Net rakam kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verisiyle belli olacak.

Memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 15 de toplu sözleşme zammı alacak.

4 AYLIK ENFLASYON FARKI KAÇ OLDU?

EKİM AYI ENFLAYONU

Ekim ayında TÜFE Syüzde 3,43 artarken, yıllık bazda TÜFE yüzde 61,36 artış gösterdi.

EYLÜL AYI ENFLASYONU

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2023 eylül ayında yıllık %61,53, aylık %4,75 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %47,40, aylık %3,40 arttı.

AĞUSTOS AYI ENFLASYONU

TÜİK 2023 ağustos ayı enflasyonuna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %58,94, aylık %9,09 olmuştu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %49,41, aylık %5,89 artmıştı.

TEMMUZ AYI ENFLASYONU

TÜİK'e göre, 2023 yılı temmuz ayında TÜFE yüzde 9,49 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 47,83'e yükseldi.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN MAAŞ ZAMLARINDA KRİTİK VERİ

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için durum farklı. Bu kapsamdaki emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor. Yılın ikinci yarısında dört aylık veri açıklandığı için şimdiden yüzde 29,41'lik zam imkanı doğdu. Yılın kalan iki ayına ilişkin verilerin açıklanmasıyla zam oranı netleşecek.

OCAK AYINDA SOSYAL DESTEK ÖDEMELERİ DE DEĞİŞECEK

Memur ve memur zammı ile birlikte sosyal destek ödemeleri ve yardımlara da zam gelecek. 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hastalık yardımı, engelli maaşlarına zam gelecek. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın eğitim ödemelerine de artış yapılacak.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI NASIL BELİRLENİYOR?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor.

Memur ve emeklinin maaşı ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez artıyor. Memur ve memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeye göre belirlenirken, son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamların üzerine çıkarsa fark ekleniyor. SSK ve Bağkur emeklisi de 6 aylık enflasyon ne kadar gerçekleşmişse o oranda zam alıyor.

Memurlar ocak ayında yüzde 8'lik toplu sözleşme zammı almıştı. Bu rakamı aşan oran kadar enflasyon farkına hak kazanılıyor. Temmuz ayı için yüzde 6'lık toplu sözleşme zammıyla enflasyon farkı eklenerek memur ve memur emeklisinin zam oranı ortaya çıkıyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...