Tgrt Haber
08 Haziran 2022 14:35 - Güncelleme : 08 Haziran 2022 17:31

Merkez Bankası dövize müdahale edecek mi? Dolar düşer mi? Gözler TCMB'de

Döviz ve emtia fiyatları ralli yarışını sürdürüyor. Dolar/TL kuru 17,15 seviyesini aşarken gram altın da peşine takılarak 1.000 lira üzerine yerleşti. Gram altın 1.050 lira hedefine doğru ilerlerken Cuma günü açıklanacak ABD enflasyon rakamlarının 1.850 dolar altına sarkan ons altını destekleyebileceği konuşuluyor. Uzmanlar küresel altın fiyatları yatay seyrine devam ederken dolar kuru nedeniyle yükselen gram altının onsun yükselişinden etkilenebileceğinin altını çizdi. Vatandaşlar riskli ortam etkisiyle ‘’Merkez Bankası dövize müdahale edecek mi? Dolar düşer mi?’’ sorusunun cevabına odaklandı.

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT HABER
Dolar 2022 yılının zirvelerine tırmanırken altın ve döviz fiyatları da peşine takıldı. Vatandaşlar ters rüzgar beklentisi içinde ''Merkez Bankası dövize müdahale edecek mi?'' sorusunun cevabına odaklandı.
islam memiş,merkez bankası,döviz,dolar
Dolar 2022 yılının zirvelerine tırmanırken altın ve döviz fiyatları da peşine takıldı. Vatandaşlar ters rüzgar beklentisi içinde ''Merkez Bankası dövize müdahale edecek mi?'' sorusunun cevabına odaklandı.

Gram altın dolar kurundan aldığı destekle 1.020 lira kapısına dayandı. Dolar/TL 2022 yılının en yüksek seviyelerine çıkarak 17.15 seviyelerini gördü. Finans analisti İslam Memiş ''16,80 kuvvetli bir direnç seviyesiydi. Buradan 17 TL’yi gördük. Dolar kuru 17 TL üzerinde tutunmaya devam ederse 18’li rakamları konuşabiliriz'' değerlendirmesinde bulundu. Peki Merkez Bankası dolara müdahale eder mi? 

MERKEZ BANKASI DÖVİZE MÜDAHALE EDECEK Mİ?

Dolar kurunda yaşanan sert yükseliş sonrası akıllara ''Merkez Bankası dolara müdahale edecek mi?'' sorusunu getirdi. İslam Memiş daha önceki açıklamalarında ''Merkez Bankası dolara müdahele edecek mi?'' sorusuna şu şekilde cevap vermişti:

"Dolar/TL kuru Nisan ayı boyunca 14,70 seviyelerine sıkıştı. Bu yatay seyrin normal olmadığını ifade etmiştim. Döviz satışıyla sabitlenen kur Mayıs’ta patladı. Önemli olan şu 16,40 seviyesinden döviz satarak müdahale etmesi ne kadar etki edecek? Maksimum 15,80 seviyeye gelecek. Tedbirler önceden olması gerekiyordu. Bugün yaşadığımız yükselişler geçtiğimiz aylarda yapılan baskılanmanın sonucudur."

Merkez Bankası dövize müdahale edecek mi? Dolar düşer mi? Gözler TCMB'de

DOLAR NE KADAR? 

Dolar/TL kuru haftaya yükselişle başlamasının ardından gözler ''Dolar kaç TL?'' sorusuna çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı ardından yaptığı ''Hiçkimse bu iktidardan faiz artışı beklemesin, faiz indirimlerine devam edeceğiz'' sözlerine yer vermesi piyasaların tansiyonunu yükseltti. Uzmanlar hükümet kanadında döviz ve emtia fiyatlarını rahatlatacak çalışmaların sürdüğünü ifade etti. 

Dolar güne 16,91 TL’den açılış yaparken 1 saat içinde 17.01 oldu. Euro’daki artış 18,18 seviyelerine yaklaşırken haftanın önümüzdeki günleri daha büyük önem ihtiva ediyor.

8 Haziran Çarşamba dolar 17,17 TL’den işlem görüyor. Euro ise 18,38 seviyesinden el değiştiriyor. 

CANLI DOLAR FİYATI İÇİN TIKLAYIN!

TCMB FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) her ay politika faiz kararını açıklıyor. 2022 yılının 6.faiz toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Bütün dünyaları faiz, enflasyon, kur ilişkisi üzerine kuran kesin inançlılar ülkemizin yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme stratejisini anlamaya çalışmamaktadır. Kimse bizden şunu beklemesin; bu iktidar faizi artırmayacaktır; tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı. Peki Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? 

Merkez Bankası faiz kararı toplantısı 23 Haziran Perşembe günü yapılacak. TCMB faiz kararını saat 14.00’te açıklayacak.  

FAİZ İNDİRİMİ SONRASI DOLAR YÜKSELİR Mİ?

Dolar endeksi 102 seviyesinin üzerinde tutunmayı başardı. Yurt içinde ise dolar/TL kuru 16,60  aşmasının ardından 17,15 TL'ye çok hızlı yükseldi. 2022 yılının en üst seviyesine ulaşan dolar kuru ile yatırımcılar ''Faiz indirimi sonrası dolar yükselir mi?'' sorusuna odaklandı. 

Uzmanlar Merkez Bankası’nın Fed faiz kararını takip edeceğini ifade ediyor. Buna göre TCMB’nin 14-15 Haziran tarihinde gerçekleşecek Fed faiz kararı ardından sürpriz yapmaması bekleniyor. Para Politikaları Kurulu politika faizini yüzde 14’te sabit tutarsa dolar ve altında tepki yükselişi bekleniyor. 

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...