Tgrt Haber

Merkez Bankası ekonomistlerinden çarpıcı Türk lirası analizi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
15 Aralık 2023 09:14 - Güncelleme : 15 Aralık 2023 09:32
Merkez Bankası ekonomistlerinden çarpıcı Türk lirası analizi
TCMB,merkez bankası,hafize gaye erkan,tl mevduat

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın “TL’ye geçme zamanı gelmiştir” sözlerinin ardından TCMB ekonomistleri KKM ve TL mevduatlarla ilgili iki ayrı analiz yayımladı. Ekonomistlere göre TL mevduatın cazibesi artarken KKM bakiyeleri azalmaya başladı.

TİM Sektörler Konseyi toplantısında Türk lirasına geçiş zamanının geldiğinin altını çizen Erkan, "Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz” dedi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) blog sayfasında ekonomistler kur korumalı mevduat ve TL mevduatlarda yaşanan gelişmeleri analiz eden bir değerlendirme yayımladılar.

GETİRİYLE YAKINDAN İLİŞKİLİ

Analiz, Halil İbrahim Aydın ve Halil İbrahim Korkmaz imzası ve “Kur korumalı ve geleneksel mevduatlara yatırımcı perspektifinden bir bakış" başlığıyla yayımladı. Yazıda yer alan ifadelerde Türk Lirası mevduatı teşvik edici yönde atılan adımların TL mevduatın kur korumalı mevduata (KKM) karşı göreli getirisiyle yakından ilişkili olduğu ifade edildi. Ekonomistlere göre, KKM yatırımcılara geleneksel TL mevduatın yanında Türk lirasında gerçekleşen değer kayıplarını telafi eden bir opsiyon sağlıyor.

VADE BİTİMİNDE KKM BAKİYELERİNDEN AZALMA

Ekonomistler yatırımcının mevduat tercihlerinde KKM ve TL mevduatların göreli getirilerinin belirleyici olduğunu vurguladı. TCMB tarafından atılan politika adımlarıyla TL mevduatın göreli getirisinin artmasının KKM yenileme oranlarının gerilemesinde etkili olduğunu ve vade bitiminde KKM bakiyelerinde azalma gözlemlendiğini söyledi.
Ekonomistler göreli getiri farkının bakiye değişimleri ile birlikte hareket etmesinin getirilerin yatırımcı perspektifinden önemini ortaya koyduğunu ifade etti.

Merkez Bankası ekonomistlerinden çarpıcı Türk lirası analizi

BANKALAR DAHA YÜKSEK MEVDUAT FAİZİ ÖDEMEYE BAŞLADI

Halil İbrahim Aydın ve Tuba Pelin Sümer imzalı "Türk lirası mevduatı teşvik etmeye yönelik düzenlemelerin etkisi" başlıklı diğer blog yazısında 20 Ağustos tarihinde açıklanan düzenlemelerin mevduat faizlerine etkisi analiz edildi.

Analiz yer alan ifadelere doğrultusunda 20 Ağustos tarihindeki düzenlemenin kur korumalı hesapların TL mevduata dönüştürülmesini teşvik ettiği ifade edildi. Böylelikle makro finansal istikrarı, parasal aktarım mekanizmasını ve haziran ayında başlanan parasal sıkılaşma sürecini desteklediğini gösterdi.

Analizde kur korumalı hesapların azaltılmasına yönelik düzenlemelerin fiyatlamalara etkisi banka düzeyinde farklılaştığı açıklandı. Bu düzenlemeden çok etkilenen bankaların daha yüksek mevduat faizi ödemesinin bu bankaların müşterilerinin TL mevduata dönüşlerini desteklediği ifade edildi.

TL’YE GEÇİŞ ZAMANI

Öte yandan dün TİM Sektörler Konseyi toplantısına katılan Merkez Bankası Başkanı Erkan, Kasım Ayı Para Politikası Kurulu kararına atıfta bulunarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını vurguladı. Türk lirasına geçiş zamanının geldiğinin altını çizen Erkan, "Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz.

Mayıs ayı sonunda durma noktasına gelen kredi akışı karşısında hızla harekete geçerek piyasa mekanizmasının yeniden tesisini sağladık. Bireysel kredilerde israf ve enflasyona yol açan aşırılık giderilirken, ticari krediler süreklilik göstererek üretim kapasitesine katkıda bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...