Tgrt Haber

Merkez Bankası'ndan 'sahte para uyarısı'

18 Mart 2014 13:00
Merkez Bankası'ndan 'sahte para uyarısı'
merkez bankası,sahte para,uyarı,alışveriş,uyarılar,banknot,

Merkez Bankası, sahte paralara karşı alışverişlerde temkinli olunması, banknotların gerçeklik kontrollerinin yapılması uyarısında bulundu.

Marketler, bakkallar, büfeler, akaryakıt bayileri, sinema ve tiyatro gişeleri, taksiler… gibi alışverişin nakit yapıldığı alanlarda sahte banknotlarla karşılaşmak mümkün.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu nedenle alışverişlerde temkinli olunması; banknotların gerçeklik kontrollerinin yapılması uyarısında bulunuyor. Peki bir paranın sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır?
SAHTE OLDUĞUNU ANLAMANIN BİRÇOK YOLU VAR
Kurum, gerçeklik kontrollerinin yöntemlerini şöyle sıralıyor:
Dokunma:Banknotlarda bulunan kimi yazı ve rakam grupları ile motifler parmakla dokunulduğunda kabartma hissi verir.
Bakma:Banknotlarda ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülebilen Atatürk portresi ve kupür değerini ortaya koyan rakamdan teşekkül eden filigran ile emniyet şeridi ve bütünleşik görüntü bulunmaktadır.
Açılı Bakma:Banknotların ön yüzünde yatay konumda göz hizasında ışığa doğru tutulduğunda görülebilen gizli görüntü ile ayrı açılardan bakıldığında holografik şerit folyo, arka yüzde ise renk değiştiren şerit yer almaktadır.
Cihaz Yardımıyla Bakma:Banknotların kimi özellikleri büyüteç ve ultraviyole ışık veren cihazların yardımı ile görülebilmektedir.
ŞÜPHELENİRSENİZ BUNLARI YAPIN
TCMB, banknotun sahte olduğundan şüphelenildiğinde yapılması gerekenleri ise şöyle maddeliyor:
Sahte olduğundan kuşku duyulan banknot nereden ve kimden alındığına dair mümkün olduğu kadar çok veri ile savcılıklara veya kolluk güçlerine bildirilmeli ve verilmelidir. Bu bildirimden dolayı herhangi bir yaptırımla karşılaşılmayacağı bilinmelidir.
Bildirimler için 155 Polis Imdat veya 156 Jandarma Ihbar hatları kullanılabilir. Yapılan ihbarların aranan bir kişinin veya bir sahtecilik şebekesinin ortaya çıkarılmasını sağlayabileceği unutulmamalıdır.
Sahteliğinden kuşku duyulan banknot kesinlikle alınan yere iade edilmemelidir.
Kontrolden sonra sahte olduğundan kuşku duyulan banknotu, herhangi bir şekilde elden çıkarmak ya da imha etmek suretiyle suça ortak olunmamalıdır.
Sahteliğinden kuşku duyulan banknot yırtılmamalı, üzerine yazı yazılmamalı ve iğne ve benzeri araçlarla delinerek zarar verilmemelidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...