Tgrt Haber
02 Temmuz 2022 12:11 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 13:31

Asgari tamam, sırada memurlar ve emekliler var: Açıklanan oran Temmuz zammına yansıyacak

Asgari ücret ara zammının ardından memurlar ve memur emeklileri de 4 Temmuz'da açıklanacak haziran enflasyonunu bekliyor. Milyonlarca vatandaşın odaklandığı TÜFE verisi yılın ilk 5 ayında 35’i aştı. Bu durumda toplu sözleşme gereği maaşlara gelecek zam da enflasyon farkıyla beraber gelecek.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, AA
Asgari tamam, sırada memurlar ve emekliler var: Açıklanan oran Temmuz zammına yansıyacak
memur,zam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini 4 Temmuz Pazartesi günü saat 10.00'da duyuracak.

Toplu sözleşme gereği yılın ilk yarısında yüzde 7,5 zam alan devlet memurları, haziran ayı enflasyon oranı kapsamında da enflasyon farkı oranında artış alacak. Ek olarak temmuzda yine toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 7 zam verilecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını bu yılın ilk 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

AA’nın Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, haziranda TÜFE'nin yüzde 4,44 artmasını bekliyor. Bu durumda ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 4,44) göre bir önceki ay yüzde 73,5 olan yıllık enflasyonun yüzde 77,75'e yükseleceği hesaplanıyor.

Tüketici Fiyat Endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 2,98 artış göstermişti. Beklenti ise 5,49’du. Haziran ayı enflasyonu yine beklentilerin altında gelebilir.

ENFLASYON FARKI YÜZDE 30’A DAYANDI

Tüketici Fiyat Endeksi'nde en son açıklanan Mayıs ayına ait veriyle bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 35,64 artış gerçekleşmişti. Bu orana göre yapılan hesaplamalarda memurların alacağı enflasyon farkı yüzde 28,14 oldu.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre, memur maaşlarına baz teşkil eden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta yüzde 2,98 yükselirken, ocak-mayıs döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 35,64 artış yaşandı. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 7,5'lik zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı.

Öte yandan enflasyon farkına göre yüzde 40’a yakın artış bu yıl garantilendi. Pazartesi günü açıklanacak veri ile ortaya çıkan rakam, bu oranı netleştirecek.

Toplu sözleşme gereğince, enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor.

2021 yılı ikinci altı aylık döneminde enflasyon yüzde 25,47 gerçekleşirken, kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde enflasyondan kaynaklı artış ve ilave zam ile 2022 yılı ocak ayından geçerli olmak üzere toplamda yüzde 30,95 iyileştirme yapılmıştı.

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...