Tgrt Haber

Motorinden sonra benzine de zam göründü: Petrol yedi haftanın zirvesinden döndü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
14 Ağustos 2023 10:03 - Güncelleme : 14 Ağustos 2023 10:20
Motorinden sonra benzine de zam göründü: Petrol yedi haftanın zirvesinden döndü
petrol,zam,motorin,brent

Brent petrol Çin ekonomisine yönelik endişeler ve artan dolarla beraber yedi ayın zirvesinden döndü. Akaryakıt, artan petrol fiyatları ve dolar kuruyla beraber zamlanmaya devam ediyor. Motorine gelen zammın ardından benzin fiyatlarının da artması bekleniyor.

Brent petrol haftalardır devam ettiği ralliye Çin emlak sektörünün açmaza girmesiyle ara verdi. Akaryakıt fiyatları hem yurt içinde kurların yukarı yönlü hareketleri hem de küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerle değişiyor. Benzine Salı gününden itibaren geçerli olmak üzere zam geleceği iddia ediliyor. 

PETROL DÜŞERKEN DOLAR YÜKSELDİ

Bloomberg'te yer alan habere göre, petrol, yedi haftalık ilerlemenin ardından, Çin ile ilgili endişelerin tetiklediği riskli varlıklardan uzaklaşmayla düştü. ABD ham petrolü, 2022 ortasından bu yana en uzun haftalık kazanç serisinin ardından varil başına 82 dolara düştü.  Hisse senedi ölçütleri, Çin'in kötüleşen emlak sektöründen zarar görerek hafta başında düştü. ABD para birimi üçüncü gün yükseldi ve para biriminde fiyatlandırılan emtiaların çekiciliğini zedeledi.

TALEP ENDİŞELERİ SÜRÜYOR

Petrol, OPEC+'nın Rusya ve Suudi Arabistan'ın arzı kısması nedeniyle Haziran'daki düşük seviyelerinden bu yana yaklaşık dörtte bir oranında yükseldi. Üretici grubunun tahminine göre bu, piyasayı bu çeyrekte günde 2 milyon varilden fazla açığa itti. Ukrayna'daki savaşın ortasında Rus ham petrolünün Karadeniz'den akışına yönelik artan riskler de kazanımlara yardımcı oldu.

Motorinden sonra benzine de zam göründü: Petrol yedi haftanın zirvesinden döndü

Aynı zamanda, ekonomist ve Fed'in kendi personeli de dahil olmak üzere, ülkenin enerji talebini artırabilecek bir durgunluktan kurtulacağını tahmin etmesiyle ABD'deki görünüm canlandı.

ÇİN’DEKİ CANLANMA BEKLENİYOR

Singapur'daki Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Ralli, Avrupa ve Çin'de devam eden güçlü rüzgarları göz ardı ederek ABD ekonomik duyarlılığına fazla odaklandı" dedi. Çin'deki koşulların bir anlık görüntüsü, rafineri sektörü de dahil olmak üzere endüstriyel üretim rakamlarıyla birlikte salı günü gelecek. Dünyanın en büyük ham petrol alıcısı olan ülke, ithalat talebini canlandıran yeni tesisler açıyor.

BENZİNE NE KADAR ZAM GELECEK?

Motorin grubuna 21 Temmuz günü 1 lira 55 kuruşluk zam yapılırke benzine de 25 Temmuz'da 2 liralık bir zam yapıldı. Motorin fiyatları 28 Temmuz'da 1,45 TL'lik, 1 Ağustos'ta ise 1,07 TL olarak yeniden yükseltildi. Son olarak 11 Ağustos'ta motorin grubunda 1,80 TL'lik bir fiyat artışı yapıldı. Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre benzin fiyatlarına salı gününden itibaren geçerli olacak şekilde 1,30-1,55 TL arasında bir zam bekleniyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 36,06 TL

Motorin fiyatı: 38,25 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 36,10 TL

Motorin fiyatı: 38,30 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 36,60 TL

Motorin fiyatı: 38,82 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 36,66 TL

Motorin fiyatı: 38,94 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
İznikli14 Ağustos 2023 14:39

Zam değil fiyat güncellemesi. Zam deyip halkımı ayaklandırmak istiyorsunuz? Sonra bu ayarlamaya cenneşanühü Allah yapıyor.

Sonraki Haber Yükleniyor...