Tgrt Haber

Özel sektör zam oranları için kritik maaş hesabı! Patron elini taşın altına koyacak mı?

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Milliyet
23 Ocak 2024 17:06 - Güncelleme : 23 Ocak 2024 17:11
Özel sektör zam oranları için kritik maaş hesabı! Patron elini taşın altına koyacak mı?
,özel sektör zam,maaş zamları,Özel Sektör,zamlı maaşlar

Emekli, asgari ücretli derken şimdi sıra özel sektör çalışanlarına geldi. Şirketler milyonlarca çalışan için ocak hesabını yaptı. Gözler şubat ayına çevrilirken uzmanından özel sektör zam oranları için kritik maaş hesabı geldi. Peki, Yeni maaş zamları için patron elini taşın altına koyacak mı?

Firmalar, şirketler, fabrikalar ve holdingler… Milyonlarca çalışanı bulunan özel sektör, çalışanlarının 2024 yılında alacağı zam oranlarını belirlemek için kolları sıvadı. Özel sektör maaş artışlarında nefesler tutulurken çalışanlar yeni ücretleri için gözünü şubat ayına dikti.

ÖZEL SEKTÖR ŞUBAT AYINI BEKLİYOR

Asgari ücrete 49.11, memur ve memur emeklilerine yüzde 49.25, SSK ve Bağkur emeklilerine ise yüzde 42.60 oranında zam yapıldı. Özel sektör çalışanları da zamlı maaşlarını şubat ayında öğrenecek.

Emekli, asgari ücret artışını yakından izleyen özel sektör çalışanı, alacağı zamda belirlenen rakamların etkisinin olup olmayacağını merak ederken uzmanlardan olası zam senaryoları da gelmeye devam ediyor.

Özel sektör zam oranları için kritik maaş hesabı! Patron elini taşın altına koyacak mı?

İŞ DEĞİŞTİRME DALGASI ŞİMDİDEN BAŞLADI

Çalışanın beklentilerinin aksine emekliye ve memura verilen zam oranları özel sektörde neredeyse hiç konuşulmuyor. Hatta özel sektörde şimdiden iş değiştirme dalgası başladı. Maaş artış oranının maaşta büyük etkisinin olmayacağını düşünenler arayışlarını ve fırsatları yakalamaya çalışıyor.  

PATRON ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK MI?

İşverenlerin 2024 maaş zamlarında elini taşın altına koyması beklenirken kritik oranı Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram açıkladı.

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketler şimdiden zam oranlarını açıklarken Muhammet Bayram özel sektörde firmaların kabul ettiği zam oranının yüzde 40'lar civarında olduğunu belirtti. Milliyet’e konuşan Bayram, yeni maaşlarda "Yüzde 40’tan fazla zam yapılabileceğini düşünmüyorum." dedi.

Özel sektör zam oranları için kritik maaş hesabı! Patron elini taşın altına koyacak mı?

“DAHA AZ MAAŞ ALANA DAHA FAZLA ZAM GELEBİLİR”

Zamlarda performans artışlarının öne çıkacağını dile getiren Bayram, “Asgari ücret, memur ve emekli maaşları belli oldu. Sıra artık özel sektörde, 1 Şubat itibarıyla özel sektör zamlı maaşlarını alacak. Burada baremler var. Yüzde 49’luk asgari ücret artışı var. Yüzde 49.25’lik memur ve memur emeklisine artış var. Yüzde 42.60 oranında SSK ile Bağkur emeklilerine artış yapıldı. Yıl sonu enflasyonu ise yüzde 64.77 olarak açıklandı. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak her bir işletme kendi açısından bir ücret skalası belirleyecektir. Ücret skalası belirlenirken, daha az maaş alana daha fazla zam yapılması, daha fazla maaşı olana daha az artış yapılması gündeme gelebilir veya performans iyileştirmeleri yapılabilir. Maaş verilir şirketler bunu performansa bağlı olarak da düşünebilir. ‘Şu kadar satış yaparsan, iş yaparsan maaşın bu olabilir’ şeklinde bir belirleme yapabilir." diye konuştu.

ORTALAMA NE KADAR ZAM YAPILIR?

Enflasyon oranının zamlarda etkili olacağını dikkat çeken Bayram "Özel sektörde ortalama olarak son 6 aylık enflasyon farkı kadar yani yüzde 40 ortalamalarında gezen bir artış olacağını düşünüyorum. Özel sektöre sıkı para politikası uygulandığından dolayı krediye erişim zor. Bu noktadan bakacak olursak maaş zamlarını her işletmenin kaldırıp kaldıramayacağı ayrı bir tartışma konusu." İfadelerini kullandı.

"Asgari ücret tamamen bütün kalemleri ilgilendirmiyor. Asgari ücrete zam yapıldı diye herkese yüzde 49’luk zam yapılacak diye bir şey yok. Bu doğru değildir. Hizmet sektörü çalışanları için bile yüzde 49’luk zam gösterge değildir. Düşük ücret alanlar için asgari ücrete yapılan zam oranı kadar artış yapılabilir. Ortalama ise enflasyon oranları düzeyinde gerçekleşebilir. Bu da yüzde 40 oranında bir artış olabilir."

Özel sektör zam oranları için kritik maaş hesabı! Patron elini taşın altına koyacak mı?

ŞİRKETLERİN KABUL ETTİĞİ ZAM ORANI NE?

"Özel sektörde şirketlerin kabul ettiği zam oranı yüzde 40'lar civarı. Yüzde 40’tan fazla zam yapılabileceğini düşünmüyorum. Kurumsal şirketlerin kendi kriterleri var, bu kriterler doğrultusunda artışlar daha yüksek olabiliyor. Hizmet sektöründe ve kalifiye eleman noktasında daha yüksek artışlar yapılabilir."

"Kişi daha fazla maaşla başka bir yere geçecekse yüzde 49’luk artışla yetinmeyebilir, işverenden daha fazla artış talebinde bulunabilir. Özellikle hizmet sektöründe daha fazla artışlar yapılabileceğini düşünüyorum."

Kaynak: TGRT Haber, Milliyet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...