Tgrt Haber

Para transferinde yeni dönem! ‘Ödeme İste’ sistemi devreye alındı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Anadolu Ajansı
24 Ocak 2024 15:27 - Güncelleme : 24 Ocak 2024 15:37
Para transferinde yeni dönem! ‘Ödeme İste’ sistemi devreye alındı
ödeme,para transferi,tcmb,borçlu

TCMB ve BKM ortaklığında yürütülen yeni para transfer sistemi ‘Ödeme İste’ devreye alındı. 10 bankada faaliyete geçen yeni sistem kira, borç ödeme, öğrenciye harçlık gibi konularda kolaylık sağlayacak.

Yeni para transfer sistemi ‘Ödeme İste’ kullanıma sunuldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ortaklığında yapılan çalışma ile devreye alınan sistem alacaklının borçludan ödeme talep etmesi, borçlunun ise bu talebe yanıt vermesi esasına dayanıyor.

‘Ödeme İste’ transfer sistemi, kiracıya kira ödemesinin hatırlatılması, öğrenciye harçlık gönderilmesi gibi konularda kolaylık sağlıyor.

KİRANIN HATIRLATMA VE HARÇLIK GÖNDERME KOLAYLAŞIYOR

"Ödeme İste" sistemiyle, para göndermesi istenen kişinin IBAN numarası, ismi, talep tutarı ve talep geçerlilik süresi banka üzerinden giriliyor. Karşı tarafa kendi bankası, uygulama üzerinden uyarı yolluyor ve gönderi yapılıp yapılmayacağını soruyor. Onay verildiği takdirde FAST üzerinden para hemen yollanıyor. "Ödeme İste", kiracıya kira ödemesinin hatırlatılması, öğrenciye harçlık gönderilmesi, borçluya ek süre verilmesi gibi konularda kolaylık sağlıyor.

Para transferinde yeni dönem! ‘Ödeme İste’ sistemi devreye alındı

"ÖDEME İSTE" SİSTEMİNE İLİŞKİN MERAK EDİLEN 7 SORU VE 7 CEVAP

"Ödeme İste" sistemi nedir?

Sistem, ödemeler öncesinde alacaklının borçludan ödeme talep etmesi, borçlunun ise bu talebe yanıt vermesi esasına dayanıyor. "Ödeme İste", bir ödeme sistemi ve ödeme aracı/kanalı değil, ödeme öncesi kullanılan bir altyapı özelliği taşıyor.

"Ödeme İste" nasıl kullanılır? 

"Ödeme İste" sisteminin kullanılabilmesi için alacaklı tarafından borçlunun hesap bilgileri, yani, Kolay Adres, TR Karekod ya da IBAN+Ad Soyad bilgilerinin bilinmesi gerekiyor.

"Ödeme İste" sisteminde farklı Ödeme Hizmeti Sağlayıcısı (ÖHS) kullanılabiliyor mu?

Evet, kullanılabiliyor.

Alacaklı ödeme talebi ilettiğinde borçlunun nasıl haberi olacak?

Borçlunun ÖHS'si, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra kendi iç sistemleri üzerinden "Ödeme İste" oluşturarak borçluya anlık bildirim iletir.

Para transferinde yeni dönem! ‘Ödeme İste’ sistemi devreye alındı

Borçlu kendisine iletilen ödeme talebini reddedebilir mi?

Evet, borçlu "Ödeme İste"ye yanıt olarak kabul ve ret cevabı verebilir.

Alacaklı, ödeme talebine ilişkin borçludan gelen yanıtı hemen öğrenebilir mi?

Evet, öğrenebilir. Alacaklının ÖHS'si, borçludan gelen yanıtı anında alacaklıya iletir.

Borçlu, ödeme talebini kabul ederse işlemi hangi yolla gerçekleştirebilir?

"Ödeme İste" sisteminde, borçlu kendisine iletilen ödeme talebini kabul etmesi durumunda, söz konusu ödeme FAST veya havale yoluyla gerçekleştirilebilir.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...