Tgrt Haber

Petrol son 10 ayın rekoruna koşuyor, motorine zam geliyor: 40 lirayı geçecek

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
12 Eylül 2023 09:46 - Güncelleme : 12 Eylül 2023 10:29
Petrol son 10 ayın rekoruna koşuyor, motorine zam geliyor: 40 lirayı geçecek
petrol,,akaryakıt,motorin,benzin

Petrol piyasalarında son günlerin en hareketli fiyatlanmaları yaşanırken benzin ve motorine zam gelmeye devam ediyor. Sektör temsilcilerin alınan bilgilere göre motorinin litre fiyatı çarşamba gününden itibaren değişecek.

Piyasalar Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin raporlarına odaklanırken brent petrol, on ayın en yüksek seviyelerine yakın bir seyir izliyor. Rusya ve Suudi Arabistan’ın aldığı kararlarla fiyat seyri yukarı yönlü hareket eden petrolün gelecek günlerde daha pahalı hale gelmesi bekleniyor. Akaryakıt fiyatlarını da zam üzerine zam geliyor. Motorin yeni gelen zamla beraber 40 liranın üzerine çıkacak gibi görünüyor. 

DOLARIN DÜŞÜŞÜ PETROLÜ CAZİP HALE GETİRDİ

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve ABD Enerji Bilgi İdaresi Salı Uluslararası Enerji Ajansı ise Çarşamba piyasa raporlarını yayınlayacak. Haziran ayından bu yana ham petrolde yükselişe yol açan nedenler güçlü kalmaya devam ediyor. OPEC+'ın güçleri Rusya ve Suudi Arabistan arzı kısıtlamaya devam ederken, en büyük ithalatçı Çin'deki talebin görünümü iyileşiyor.

ABD'nin resesyona girme olasılığı azalıyor. ABD doları da pazartesi günü yaklaşık iki ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek, bu para biriminde fiyatlanan emtiaları çoğu alıcı için daha cazip hale getirdi.

EKONOMİK GÖRÜNÜM DESTEKLENİYOR

Brent ham vadeli kontratları salı günü varil başına 90 doların üzerine çıktı. Petrol şu sıralar 10 ayın en yüksek seviyelerinde geziniyor. Yatırımcılar bu hafta ABD ve Avrupa'nın faiz oranlarını artırmaya devam edip etmeyeceğinin sinyalini verebilecek bir dizi makroekonomik veriyi bekliyor. 

Petrol son 10 ayın rekoruna koşuyor, motorine zam geliyor: 40 lirayı geçecek

Bu arada petrol fiyatları, OPEC+ devleri Suudi Arabistan ve Rusya'nın uzun süreli arz kesintilerinin yanı sıra dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi ABD ve Çin'deki iyileşen ekonomik görünüm ile desteklenmeye devam ediyor. Önemli ABD enflasyon verileri öncesinde dolarda yaşanan geri çekilme de risk duyarlılığını artırdı ve dolar bazlı emtiaları uluslararası alıcılar için daha çekici hale getirdi.

MOTORİNE NE KADAR ZAM GELECEK?

Alınan bilgilere göre, motorinin litre fiyatına 13 Eylül'den itibaren 2,03 TL zam geliyor. Benzinde herhangi bir fiyat değişikliği beklenmezken motorinin litresi zam sonrası İstanbul'da yaklaşık olarak 40,03, Ankara'da 40,57 ve İzmir'de ise 40,74 TL'ye yükselecek.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 36,78 TL

Motorin fiyatı: 37,89 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 36,83 TL

Motorin fiyatı: 37,96 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 37,39 TL

Motorin fiyatı: 38,51 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 37,49 TL

Motorin fiyatı: 38,66 TL

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...