Tgrt Haber

Petrolde OPEC+ baskısı rekor ihtimalini artırıyor! Arz kesintisi akaryakıta art arda zamları getirebilir

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, BloombergHT
30 Kasım 2023 11:15 - Güncelleme : 30 Kasım 2023 11:20
Petrolde OPEC+ baskısı rekor ihtimalini artırıyor! Arz kesintisi akaryakıta art arda zamları getirebilir
petrol fiyatları,akaryakıt fiyatları,akaryakıt,petrol,OPEC

Petrol fiyatlarında art arda yaşanan iki günlük yükseliş, OPEC+ toplantısı öncesinde oynaklığını sürdürüyor. 2024 yılı için üretim politikasının belirleneceği OPEC+ toplantısında olası bir kesinti ihtimali ile ilgili endişeler arttı. Ülkelerin arz kesintisine döneceği ihtimali varil petrol fiyatlarında ani yükselişlere neden olabilir. Brent petrolün varili toplantı baskısıyla 83,25 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatlarında OPEC+ baskısı arttı. Fiyatlar iki günlük yükselişin ardından yataya çevrilirken, olası arz kesintisi beklentisi piyasada oynaklığı arttırıyor. OPEC+'nın yeni yıl için üretim politikasını belirleyeceği toplantı öncesinde piyasada gerilim arttı. Olası bir arz kesintisi kararı petrolde ani değişikliklere neden olabileceği ve bununda ülkelerin enflasyonlarında derin etkiler bırakabileceği endişelerini körüklüyor.

BloombergHT’nin haberine göre, OPEC+'ın ağır toplarından Suudi Arabistan, gelecek yıl yeniden petrol fazlası oluşmasını önlemek için diğer üyelere üretimi kısıtlama konusunda kendisine katılmaları konusunda baskı yapıyor, ancak Perşembe günü yapılacak sanal toplantı öncesinde Angola ve Nijerya gibi ülkelerden gelen baskıyla karşı karşıya. Delegeler, günde 1 milyon varil veya daha fazla miktarda daha derin bir toplu kesintinin düşünülebileceğini söyledi. ABD'den yapılan rekor ihracatlar da dahil olmak üzere üretici grubu dışından gelen bol arzın ortasında, grup çapında indirimlerin olmaması, Brent'in son iki ayda yaklaşık yüzde 13 düşmesinin ardından petrol fiyatlarında daha fazla zayıflamaya yol açabilir. Uluslararası Enerji Ajansı bu ayın başlarında piyasanın gelecek yıl tekrar fazlaya döneceğini söyledi.

ANALİSTLER PETROL İÇİN RİSK UYARISI YAPTI

ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, "Daha derin arz kesintileri yapabileceklerine dair artan beklentiler var. Bu artan beklenti, OPEC+'nın bugün ilerleyen saatlerde hayal kırıklığı yaratması durumunda piyasa için aşağı yönlü risk bırakıyor" dedi.

Helima Croft'un da aralarında bulunduğu analistler bir notta, RBC Capital Markets LLC'nin, OPEC+'nın büyük olasılıkla Angola ve Nijerya ile daha geniş grubun üretime ilişkin tartışmalara başlamasına olanak sağlayacak bir anlaşmaya varmasını beklediğini belirtti.

Citigroup, bir notunda en olası sonucun, Suudi Arabistan'ın 2024'ün ilk çeyreğinde günlük 1 milyon varillik kesintiyi kaldırması ve geri kalan OPEC+ üyelerinin genel olarak gelecek yıl için mevcut kotalarına bağlı kalmaları olacağını belirtti. Banka, daha derin bir düşüş ihtimalinin yüzde 20 olduğunu, bunun da varil başına 5 dolarlık bir ani yükselişi teşvik edebileceğini söyledi.

BRENT PETROLÜN VARİLİ 83,25 DOLAR

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 83,25​​​​​​​ dolardan işlem görüyor. OPEC+ ülkelerinin ocaktan itibaren uygulamaya koyacağı üretim kotalarını belirlemesi fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor.

Dün 82,99 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,88 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.20 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,44 artışla 83,25 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 78,28 dolardan alıcı buldu.

Brent petrolde teknik olarak 83,54 ile 83,71 dolar aralığının direnç, 82,86 ile 82,69 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Akaryakıt fiyatlarında beklentiler!

Geçtiğimiz haftalarda 4,5 ayın dibi 78 dolara kadar gerileyen petrol fiyatları yeniden yükselişe geçerek 83 dolara kadar ulaştı. Akaryakıtta zam ya da indirim haberleri ufukta görünmüyor. Ancak olası bir petrol fiyatlamasının akaryakıt fiyatlarına yansıyabilir.

30 KASIM 2023 AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL

Benzin: 34,10 TL

Motorin: 37,12 TL

LPG (Otogaz): 17,14 -17,60 TL

ANKARA

Motorin fiyatı: 40,68 TL

Benzin fiyatı: 30,75 TL

LPG fiyatı: 16,29 TL

İZMİR

Motorin fiyatı: 40,67 TL

Benzin fiyatı: 31,85 TL

LPG fiyatı: 16,00 TL

 

Kaynak: TGRT Haber, BloombergHT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...