Tgrt Haber

Piyasalarda "güvercin" Fed etkisi! Dolar ve euro rekor tazeledi, 2024 tahminlerinde güçlü sinyal geldi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
29 Kasım 2023 14:05 - Güncelleme : 29 Kasım 2023 14:12
Piyasalarda "güvercin" Fed etkisi! Dolar ve euro rekor tazeledi, 2024 tahminlerinde güçlü sinyal geldi
dolar,euro,döviz kurları,Fed

Döviz kurlarında ‘güvercin’ Fed fiyatlaması yaşanıyor. Dolar ve euroda rekor üstüne rekor görülüyor. Haftanın üçüncü işlem gününde döviz kurlarında hareketlilik devam ediyor. Dolar fiyatları, yeni rekorunu gördü. Dolar 28,9357 TL'ye yükselirken euro da 32 TL seviyesine yaklaştı.

Döviz kurlarında Fed ve merkez bankalarından gelen söylemlerin etkisiyle hareketlilik arttı. Merkez bankaları enflasyon sınavının sonuna gelirken, özelikle Fed tarafından gelen ‘güvercin’ söylemler para piyasalarında zirvelere neden oluyor. Fed'in faiz artırım döngüsünde sona geldiği yönündeki beklentiler dolar endeksinde 3 aylık en düşük seviyesine gerilerken, dolar/TL’deki kademeli yükseliş devam ediyor. Küresel çapta dolar endeksinde gerilemeye rağmen Dolar TL ılımlı adımlarla taşıdığı zirveyi yeniliyor.

DOLAR REKOR TAZELEDİ

Dolar fiyatlarında yükseliş devam ederken, rekorunu 28,9357 TL'ye taşıdı. Kur, sabah saatlerinde yüzde 0,05 yükselişle 28,9143 TL seviyesinde hareket etti.

Dolar, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 28,9176 TL seviyesinde hareket ederken; yeni güne 28,9189 TL'den başladı.

EURO 32 LİRAYA DAYANDI

Euro fiyatları, tarihi zirvesini 31,9430 TL'ye çıkarken, şu dakikalarda yüzde 0,11 artışla 31,8354 TL'de bulunuyor. İngiliz sterlini ise aynı dakikalarda 36,7719 TL'de işlem görüyor.

Dolar endeksi, şu dakikalarda yüzde 0,09 oranında düşüşle 102,60 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise, şu sıralarda 1,0999 seviyelerinde hareket ediyor.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 28,01 seviyesinde, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 40,73 seviyesinde bulunuyor.

JP MORGAN’DAN DOLAR ANALİZİ

JPMorgan’a göre 2024 ABD Başkanlık seçiminde Biden ile Trump’ın karşı karşıya gelmesi ve ticaret savaşı gerilimi ile doların değer kazanacak. Aralarında Meera Chandan ve Patrick Locke’un da bulunduğu JPMorgan Döviz stratejistleri 27 Kasım tarihli bir notta, korumacı Trump’ın Cumhuriyetçi adaylar arasında sahip olduğu hakim liderlik göz önüne alındığında yatırımcıların, potansiyel ticaret tarifelerinin para birimleri üzerindeki etkisine odaklanması gerektiğini yazdı.

Stratejistler, “Yenilenen tarife riski dolar açısından pozitif olacak. Çin yuanına odaklanma devam edecek olsa da, diğer para birimlerine daha doğrudan genişleme alanı var” değerlendirmesinde bulundu. JPMorgan, seçime bir yıl kala, “mevcut oy tablosu korunursa” Biden-Trump eşleşmesinin muhtemel olduğunu belirtiyor.

Stratejistler ayrıca Biden döneminde selefi Trump’tan miras kalan tarifelerin “büyük ölçüde yürürlükte kaldığına” dikkat çekiyor. JPMorgan’a göre, ABD’nin Çin dışındaki ülkelere ve ticaret bloklarına (Avrupa, Meksika ve daha geniş anlamda Asya gibi) yönelik ekonomik tarifelerinin gelecekte genişletilmesi, doların gücü üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olacak.

Stratejistler, genişleyen ticaret savaşının konjonktürel ve büyümeye duyarlı para birimleri üzerinde baskı yaratması nedeniyle, dünya genelinde yüzde 10’luk bir gümrük vergisinin doların ticaret ağırlıklı değerini yüzde 4 ila yüzde 6 oranında artırabileceğini öngördü.

TL TAHMİNLERİ GELMEYE DEVAM EDİYOR

Paris merkezli Amundi, TL'deki değer kaybının devam etme ihtimalini göz önüne alarak TL'nin çok daha fazla değer kaybedeceğine yönelik görüşünden vazgeçtiğini açıkladı. Amundi'den Sergei Strigo, Reuters'a yaptığı açıklamada, TL'ye yönelik olumsuz beklentilerini iyileştirme sürecine atıfta bulunarak, "Birkaç hafta önce az miktarda TL'yi portföye dahil etmeye başladık" dedi. Ancak Strigo, henüz portföylerinde TL'nin payını belirgin şekilde artırmaya hazır olmadıklarını fakat bunu kesinlikle değerlendireceklerini söyledi.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...