Tgrt Haber

Pompanın başı döndü, motorine de benzine de yeniden zam geliyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı
30 Ocak 2024 10:33 - Güncelleme : 30 Ocak 2024 10:47
Pompanın başı döndü, motorine de benzine de yeniden zam geliyor
brent petrol,akaryakıt,benzin,motorin

Petrol piyasalarının Orta Doğu gerginliğinden destek almasıyla brent petrolün varil fiyatı kritik seviyelerin üzerine çıktı. Motorin ve benzin fiyatlarına bu hafta yeniden zam gelmesi bekleniyor.

Brent petrol, jeopolitik gelişmelerdeki gerginliğin had safhalara ulaşmasıyla kritik seviyelerin üzerine çıktı. Yaşanan gelişmeler yurt içinde pompa fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Hem benzine hem de motorine zam gelmesi bekleniyor. 

PETROL KAYIPLARINI TELAFİ ETTİ

Brent petrol küresel piyasalarda vadeli işlemlerde 80 bandını aşarak 82 doların üzerine kadar yükseldi. Orta Doğu'da daha geniş bir jeopolitik çatışma riskinin arz endişelerini artırmaya devam etmesiyle önceki seanstaki kayıplarının bir kısmını telafi etti. 

İRAN SALDIRISI TEDİRGİNLİĞİ

İran destekli militanların Ürdün'deki ABD güçlerini öldüren insansız hava aracı saldırısı piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. ABD’nin İran’a saldırma ihtimali yatırımcıları ihtiyatlı davranmaya itti.

ARZ KORKUSU BAŞLADI

Gelişmenin 2023'te küresel petrol arzının %1-1,5'ini oluşturan İran petrol ihracatını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hafta sonu Kızıldeniz'de bir Transfigura petrol tankerine düzenlenen füze saldırısı da daha fazla arz kesintisi korkusunu artırdı. 

Pompanın başı döndü, motorine de benzine de yeniden zam geliyor

Öte yandan Hong Kong mahkemesinin Çinli emlak devi Evergrande'nin tasfiyesi için karar vermesi de piyasaları karıştırdı. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısının ekonomisine yönelik endişeler fiyatlanmaları etkileyecek. 

MOTORİNE BENZİNE ZAM GELİYOR?

Yeni yıla girilmesiyle beraber en çok zamlanan ürünlerden biri akaryakıt oldu. Motorine 20 Ocak'ta da 1 lira 15 kuruş, benzine ise 24 Ocak'ta 1 lira 43 kuruş zam geldi. LPG fiyatları ise 18 Ocak'ta gelen zamla beraber 40 kuruş arttı.

Son olarak alınan bilgilere göre, benzinin litre satış fiyatına 2 lira, motorinin litre satış fiyatına ise 1 lira 40 kuruş zam gelmesi bekleniyor.  Fiyat artışının ardından benzinin litre satış fiyatı İstanbul'da ortalama 40,38 liraya, Ankara'da 41,07 liraya, İzmir'de ise 41,29 liraya yükseldi. Motorin fiyatları ise İstanbul'da ortalama 43,02 liraya, Ankara'da 43,78 liraya ve İzmir'de 43,97 liraya yükseldi.

Dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 38,28 TL
Motorin fiyatı: 40,22 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 38,36 TL
Motorin fiyatı: 40,26 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 39,03 TL
Motorin fiyatı: 41,02 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 39,22 TL
Motorin fiyatı: 41,21 TL

Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...