Tgrt Haber
06 Haziran 2022 10:03 - Güncelleme : 06 Haziran 2022 12:05

Rus medyasından kritik Türkiye iddiası: Ukrayna tahılları için anlaşma sağlandı

Rus medyası Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna tahılı planı üzerinde anlaştığını öne sürdü. Basında çıkan haberlerde Ankara’nın, Ukrayna gemilerinin Odessa limanlarından çıkışı için yardımcı olacağını diğer şehirlerinse henüz netleşmediğini söyledi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Rus medyasından kritik Türkiye iddiası: Ukrayna tahılları için anlaşma sağlandı
buğday

Ukrayna’da limanlarda bekleyen tahıl gemilerinin akıbeti belli oluyor. Tüm dünya için gıda krizi riski barından gündemde Türkiye’nin rolü merakla bekleniyordu. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Avrupa taraflarında en yüksek ağızlardan dillendirilen konu için Türkiye’de yapılacak bir toplantı formülü masada.

Rusya medyası Rus kaynaklara dayandırarak “Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna tahılı planı üzerinde anlaştı” dedi.

Ukrayna, dünyada payı yaklaşık yüzde 9'una tekabül eden ihracatıyla küresel pazarda tahıl tedariki açısından dünyada beşinci sırada yer alıyor. Savaş nedeniyle, Ukrayna limanlarında 20 milyon tondan fazla hububat mahsur kaldı ve çıkarılamıyor. Ülkenin bu yıl yalnızca 80 milyon ton buğday ihraç etmesi bekleniyor ve tüm sevkiyatların Odessa üzerinden yapılması gerekecek.

TARİH VERİLDİ

Rus Izvestia gazetesinde çıkan habere göre, Türkiye, Ukrayna kıyı bölgesini mayınlardan arındıracak, Ukrayna gemilerine Karadeniz'in tarafsız sularından itibaren orada karşılanarak İstanbul Boğazı'na kadar eşlik edecek. Ayrıca haberin dayandırıldığı kaynak, Rus askeri gemilerinin, nakliye gemilerin güvenli geçişini sağlamaları ve provokasyonları önlemeleri gerektiğini de söyledi.

Gazete ayrıca nihai planın, 8-9 Haziran tarihlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Türkiye ziyareti sırasında Türkiye'de onaylanacağını yazdı. BM temsilcileri müzakerelere katılacak. Izvestia kaynağı, Ukrayna tahılının şimdi demiryolu ve otobüsle Moldova ve Avrupa Birliği'ne gittiğini, ancak henüz nihai tüketicilere ulaşmadığını belirtti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...