Tgrt Haber
27 May 2022 10:15 - Güncelleme : 27 May 2022 12:47

Şeker ithalatında gümrük vergisi "sıfır"

Şeker ithalatında 400 bin ton miktarında tarife kontenjanı uygulanacak. Resmi Gazete’de yayımlanan mevzuat 15 Ekim'e kadar geçerli. Bu süreçte ithalatta gümrük vergisi ve varsa ek mali yükümlülükler “sıfır” olacak.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Şeker ithalatında gümrük vergisi "sıfır"
şeker,ithalat,vergi

Şeker ithalatında 400 bin ton miktarında tarife kontenjanı ve “sıfır” mali yükümlülük uygulanacak.

Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı ve Ticaret Bakanlığı tarafından konuya ilişkin hazırlanan tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, kamış veya pancar şekerinde tarife kontenjanı miktarı 400 bin ton olarak belirlenirken, tarife kontenjanı dönemi sonu 15 Ekim 2022 olarak kararlaştırıldı.

Tarife kontenjanı çerçevesinde yapılacak ithalatta gümrük vergisi "sıfır" olarak ve varsa ek mali yükümlülükler de "sıfır" olarak uygulanacak.

Tarife kontenjanı dışında kalan ithalatta ise yürürlükteki ithalat rejimi kararı çerçevesinde söz konusu eşya için tespit edilen gümrük vergisi ile varsa ek mali yükümlülükler uygulanacak.

Konuya ilişkin yayımlanan tebliğle de şeker ithalatında uygulanacak tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esasları belirlendi.

DÜN AÇIKLANMIŞTI

Tarım ve Orman Bakanlığı, imalatta ülke ihtiyacına öncelik koşuluyla şeker ithal edilmesini sağlayan uygulamayı dün duyurdu. Şekerde son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin oluştuğunun gözlemlendiği belirten bakanlık, "Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır." açıklaması yaptı.

Bakanlık, cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2 milyon 632 bin 500 ton A kotasının tahsis edilip bu kotaya karşılık 2 milyon 520 bin ton pancar şekeri üretiminin gerçekleştiğini aktarmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması ve Karadeniz’den dünyaya servis edilen gıda ham maddesi ihracatının durma noktasına geldiği dönemde devam eden fiyat artışları piyasada dengeyi bozdu. Son olarak, dünyanın en büyük şeker üreticisi konumundaki Hindistan da ihracata kota koymuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...