Tgrt Haber

Son dakika! SSK ve Bağ-Kur emeklileri dikkat, emekliye ek zamda tarih belli oldu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
12 Ocak 2024 11:44 - Güncelleme : 12 Ocak 2024 12:04
Son dakika! SSK ve Bağ-Kur emeklileri dikkat, emekliye ek zamda tarih belli oldu
emekli,ek zam

Son dakika! Memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki zam farkının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar bir süredir devam ediyordu. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına iyileştirilme yapılmasına yönelik düzenlemelerde sona gelindi, ek zam çalışması tamamlandı. Ek zam gelecek hafta Kabine Toplantısı'na sunulacak.

Son dakika haberi: SSK ve Bağkur emekli aylıklarına iyileştirilme yapılmasına yönelik çalışmada sona yaklaşıldı. En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik çalışma, Kabine Toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Çalışmada en düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer alıyor.

EŞİTLEME BEKLENTİSİ 

TÜİK tarafından 3 Ocak'ta yüzde 64,77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşmişti. Memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25'lik maaş artışına karşın, işçi ve Bağkur emeklisinin zam oranının 37,57'de kalması kamuoyunda beklentilere yol açmıştı. Beklentiler üzerine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz koordinasyonunda çalışmalara başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları düzenleme için hazırlıklarını tamamladı.

ÇALIŞMA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SUNULACAK

Mevcutta 7 bin 500 lira olarak uygulanan en düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışma, gelecek hafta yapılacak Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Kabinedeki değerlendirmelerin ardından neticelendirilecek çalışma, kamuoyuyla paylaşılacak ve yasalaşması için Meclis'e sevk edilecek.

Son dakika! SSK ve Bağ-Kur emeklileri dikkat, emekliye ek zamda tarih belli oldu

ZAM FARKI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Memur ve memur emeklileri hem enflasyon hem de toplu sözleşme zammı alıyor.  Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklileri yüzde 15 zam alacak. Ayrıca, önceki 6 aydan yüzde 29,78'lik enflasyon farkına hak kazandılar. Tüm bunlarla beraber yüzde 49,25 zam almaya hak kazandılar. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 ayda bir oluşan enflasyon kadar zam alıyor. Son 6 aydaki enflasyon yüzde 37,57 olduğu için işçi ve esnaf emeklilerinin zam oranı bu seviyede kaldı.

EK ZAM İÇİN 3 FORMÜL

Sabah'ın haberine göre, yapılan çalışmalarda 3 ihtimalli bir iyileştirmenin gündeme geldiği belirtiliyor. Bu ihtimallere göre artışlar şu şekilde olabilir:

KÖK MAAŞ+ORANSAL ZAM+ENFLASYON FARKI (Yüzde 37,57): Burada kök aylıklara düşükten başlamak üzere bir artış yapılıp belli bir seviyeye çekilmesi sonra da yüzde 37,57'lik 6 aylık enflasyon artışının eklenmesi söz konusu olacak.

KÖK MAAŞ ARTIŞI+ENFLASYON FARKI: Bu ihtimalle kök aylıklara seyyanen zam yerine belli bir seviyeye çekecek ve kademeli olacak bir oransal zam yapılması sonra da ortaya çıkan yeni kök maaşa yüzde 37,57'lik enflasyon artışının eklenmesi.

KÖK MAAŞLARIN 7.500 TL OLMASI + ENFLASYON FARKI + REFAH PAYI: Bu ihtimalde ise tüm kök aylıkların şu anda taban maaş olan 7 bin 500 TL'ye yükseltilmesi bunun üzerine yüzde 37,57 oranındaki enflasyon artışı ve belirlenecek refah payı puanın eklenmesi bulunuyor.

 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Çırak12 Ocak 2024 12:01

Çıraklık okulu sigorta başlangıcı sayılmalı

Sonraki Haber Yükleniyor...