Tgrt Haber

Son dakika! GES talep toplama gününde sevindiren gelişme: Bütçe rekor fazla verdi

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
15 Haziran 2022 11:05 - Güncelleme : 15 Haziran 2022 11:43
Son dakika! GES talep toplama gününde sevindiren gelişme: Bütçe rekor fazla verdi
bütçe

Son dakika haberine göre, Merkezi yönetim bütçesi Mayıs ayında rekor fazla kaydetti. Bütçe üzerinde en büyük katkıya sahip kalemleden Kamu İktisadi Teşebbüs'lere endeksli GES'te talep toplama günü öncesi gelen veri, yüz güldürdü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, merkezi yönetim bütçesi Mayıs ayında rekor fazla kaydetti. Önceki ay 50,2 milyar TL'lik açık kaydeden merkezi yönetim bütçesi Mayıs'ta 144 milyar TL fazla verdi. Bütçe gelirleri 317,8 milyar TL olurken faiz dışı fazla ise 161,9 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bakanlık verilerine göre vergi gelirlerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 214 artış kaydedildi. Söz konusu kalem 289,72 milyar TL oldu. Vergi gelirleri arasında özellikle kurumlar vergisindeki yüzde 505'lik artış dikkat çekerken yalnız bu kalemden Mayıs ayında 151,96 milyar TL'lik gelir geldi. Bu gelişmede, şirketlerin ilk çeyrek kârlarından tahsil edilen kurumlar geçici vergisi tahsilatının etkili olduğu görüldü. 

Öte yandan Mayıs ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 173,8 milyar TL oldu. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 155,9 milyar TL oldu. 

ÖNCÜ VERİDE REKOR GELMİŞTİ

Bu verinin öncüsü olan ve Hazine tarafından geçen hafta açıklanan nakit bütçe gerçekleşmeleri 164,8 milyar TL faiz dışı ve 149,2 milyar TL ile rekor bütçe fazlası verildiğini göstermişti.

Geçen yıl 18,2 milyar TL faiz dışı açığa karşılık 29,1 milyar TL bütçe açığı verilmişti.

GES'TE ENDEKS KİT'LERDE

Kamu İktisadi Teşebbüslerinin milli gelir ve bütçe üzerindeki artı etkisini vatandaşa yönelten yeni ekonomi ürünü Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi'nde (GES) talep toplama bugün başlıyor. Rekor gösteren bu veriyle birlikte GES'te olacak getirilere odaklanıldı. Bütçeye gelir getirme performansı güçlü olan KİT'lerden elde edilen hasılat beklenenin üzerinde geldiğinde bunun yatırımcılara ilave getirisi olacak.

BAKAN NEBATİ'DEN 'FAİZ DIŞI GELİR' VURGUSU

Veriyi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Bütçe gelirlerindeki olumlu performansın harcamalardaki ihtiyatlı duruşa" dikkat çekerek "merkezi yönetim bütçesi mali disiplinin önemli bir göstergesi olan faiz dışı fazla vererek ciddi bir mali alan oluşturmuştur." dedi. Resmi Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Bakan Nebati şöyle devam etti:

"Öncü göstergeler kapsamında, gerek büyümedeki gerekse de bütçe gelirlerimizdeki olumlu seyir, bütçe açığının GSYH’ye oranla sene başında öngörülen yüzde 3,5 hedefine ulaşılacağını işaret etmektedir. 2022 yılında ülkemiz, kamu maliyesinde birçok ülkeden önemli ölçüde daha iyi performans sergilemektedir."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...