Tgrt Haber

Staj ve çıraklık mağdurları için kanun gelecek mi? Prof. Dr. Cem Kılıç yorumladı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, NTV
18 Ocak 2024 14:07 - Güncelleme : 18 Ocak 2024 14:13
Staj ve çıraklık mağdurları için kanun gelecek mi? Prof. Dr. Cem Kılıç yorumladı
,staj,çıraklık sigortası,staj sigortası,emeklilik

Staj ve çıraklık sigortalarının prim başlangıcı sayılmamasından kaynaklı EYT ile birlikte yüz binlerce mağdur oluştu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, staj ve çıraklık mağdurları için yeni bir düzenleme ihtiyacı oluştuğunu söyledi.

Staj ve çıraklık sigortalarının prim başlangıcı sayılmamasından kaynaklı EYT ile birlikte yüz binlerce mağdur oluştu. Emeklilik hakkı elde edemeyen staj ve çıraklık mağdurları yeni bir çalışma beklerken, uzmanlar da oluşan hak kaybına yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Sayılı 2 milyonu bulan çalışanların EYT yasasından faydalanamamasıyla emeklilik için gün sayan pek çok kişinin de hayalini suya düşürdü.

“SOSYAL GÜVENLİK REFORMU ŞART”

Staj ve Çıraklık sürelerinin SGK Başlangıcı sayılması için hükümetten düzenleme bekleyen mağdurların sesini duyurmaya çalışıyor. Sosyal güvenlik uzmanları da oluşan hak kaybını hemen hemen her platformda dile getiriyor. NTV canlı yayınına katılan TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç sistemde değişiklik yapılması gerektiğini dikkat çekerek Staj ve çıraklık mağdurları için sosyal güvenlik reformu çalışmalarında yeni bir düzenleme yapılmasının şart olduğunu dikkat çekti.

“STAJ VE ÇIRAKLIKLA İLGİLİ DURUM GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Prof. Dr. Kılıç, “Staj ve çıraklıkla ilgili kanununun geçmesi bizim de dileğimiz. İnşallah olur. Sistemdeki değişiklikler üzerinde çıkan hususlar nedeniyle mağdurlar oluştu. Bunların gözden geçirilmesi şart. Belki bir sosyal güvenlik reformu tadında tekrar yeni bir düzenleme yapmak ihtiyacı var.” dedi.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI KİM, NE İSTİYORLAR?

EYT'de kapsam dışı kalan 1999 öncesi staj sigortası mağdurları, staj ve çıraklık sürecinde çalıştıkları dönemin sigorta başlangıcını sayılmaması nedeniyle emekli EYT’den faydalanamadı. Zorunlu stajlarını yaptıkları dönemde verilen sigorta kartlarında sigorta girişleri ''kısa vadeli sigorta kolu'' olarak yaptırıldı. Hizmet dökümlerinde ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmediğinden başlangıç tarihleri tescilli gözüken kişilerin emeklilik hesaplarında o tarihler staj başlangıcı olarak kabul edilmiyor. Staj sigortası mağdurlarıysa EYT'de olduğu gibi staj başlangıç gününü kanun değişikliği ile beraber sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini talep ediyor.

15 YILA YAKIN BİR GECİKME VAR

Meslek öğrenmek için ailelerce sanayi gibi yerlerde çalıştırılan bu kişiler normal işçi gibi çalıştırılmış, herhangi tam bir ücret bile alamadılar. Hatta en ağır işleri yapan bu kişiler bugün emeklilik hesaplarında stajlarının ve çıraklık çalışmalarının geçerliliğinin olmadığını öğrendiklerinde emekliliğe sayılmadığını öğrendiler. 1999'dan öncesi sigorta başlangıcı olarak kabul edilirse mağduriyet yaşayanlar EYT'li olabilecek ve emeklilik elde edecekler. Başlangıçları sayılmadığı için emeklilik yaşı 60’a çıkanlar dahi bulunuyor.

 

 

Kaynak: TGRT Haber, NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet20 Ocak 2024 17:56

staj başlangıç olarak kabul edilmeli 60 yaş bizi kapsammali

İlhan 20 Ocak 2024 02:36

BAĞKUR tescili mağdurlarınada bir düzenleme yapılsın

SALİM 20 Ocak 2024 00:09

1993te tirikoda çalıştım 120gün staj gördüm işkur üzerinden

Sezgin 19 Ocak 2024 22:10

Staj hakkımız verilecektir çünkü haklıyız Adalet yerini bulacaktır

Çırak 19 Ocak 2024 11:46

Çıraklık haktır inşallah bu insanlar hakkını alacaktır

Sonraki Haber Yükleniyor...