Tgrt Haber
24 Aralık 2021 17:53

Swap anlaşması nedir, ne işe yarar? Swap (takas) anlaşması hangi ülkelerle imzalandı? Merkez Bankası'ndan swap anlaşması!

Son dakika gelişmesine göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında swap anlaşması imzalandı. Ülkeler arası para değiş tokuşu anlamına gelen "swap" (takas), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yapacağı yeni anlaşmalar ile birlikte gündemdeydi. Peki, swap anlaşması nedir, ne işe yarar? Ülkeler arasında swap anlaşması neden yapılır? Türkiye hangi ülkelerle swap anlaşması yaptı? Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası swap anlaşmalarını neden yapıyor, ekonomide swap ne demek? İşte, merak edilen soruların cevabı...

Swap anlaşması nedir, ne işe yarar? Swap (takas) anlaşması hangi ülkelerle imzalandı? Merkez Bankası'ndan swap anlaşması!
swap,swap anlaşması,swap nedir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Katar Merkez Bankası arasında yapılan swap anlaşmasının uzatılacağının açıklanmasının ardından, üç ülke ile yeni anlaşmaların da yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Azalan rezervlerini güçlendirmek için yurt içi ve yurt dışı bankalarla döviz-TL takası yapılmaya devam edileceğinin açıklamasının ardından, swap anlaşmasının hangi ülkelerle yapılacağı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladı. BAE ile imzalanan anlaşmanın ardından, swap anlaşmasının ne olduğunu merak edilen vatandaşlar, araştırmaya başladı. İşte, swap anlaşmasının detayları ve anlaşma yapılacak ülkeler...

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ İLE MERKEZ BANKASI ARASINDA SWAP ANLAŞMASI!

Son dakika gelişmesine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası (BAEMB) arasında, BAE dirhemi (AED) ile Türk lirası (TRY) para birimleri için İkili Para Takası anlaşması imzalandı. Swap anlaşmasının nominal büyüklüğü karşılıklı olarak 18 milyar dirhem (AED) ve 64 milyar Türk lirası oldu. Anlaşma 3 yıl olarak imzalandı ve karşıklıklı mutabakatla uzatılabilecek.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, anlaşmanın detayları açıklandı:

"Anlaşma, BAEMB Başkanı Sayın Khaled Mohamed Balama ile TCMB Başkanı Sayın Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu tarafından imzalanmıştır. Anlaşmanın imzalanmasından sonra yaptığı açıklamada Başkan Khaled Mohamed Balama, 'Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile imzalanan bu anlaşma her iki ülkenin finansal konularda, özellikle de iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar alanında ikili iş birliğini artırma iradesinin bir göstergesidir."

Başkan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu imzalanan anlaşmaya dair yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"Bu anlaşma, iki ülke merkez bankasının, ülkeleri arasındaki ekonomik ve mali ilişkilerin geliştirilmesi için yerel para birimleri üzerinden karşılıklı ticaretin derinleştirilmesine yönelik kararlılığını göstermektedir."

SWAP ANLAŞMASI NE DEMEK, NEDEN YAPILIR?

İngilizce bir kelime olan "swap", Türkçe'de "takas" olarak adlandırılır. İki tarafın belirli bir vade ile, farklı para birimlerini belirlenmiş bir faiz ile değiş tokuş yapmaları anlamına geliyor ve vade sonunda işlem tersine çevriliyor. Özetle, swap ülke para biriminin başka bir yabancı ülke para birimi ile karşılıklı olarak değişiminin yapılması olarak tanımlanıyor. Azalan rezervleri güçlendirmek için yurt içi ve yurt dışı bankalarla döviz-TL takası yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, böylece faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmeyi amaçlıyor.

Son olarak, Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile de 15 milyar dolar ve Güney Kore ile 2 milyar dolar olmak üzere toplam 23 milyar dolara ulaşan swap anlaşması bulunan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, üç yeni imza daha atılacağının haberini verdi. 

Swap anlaşması nedir, ne işe yarar? Swap (takas) anlaşması hangi ülkelerle imzalandı? Merkez Bankası'ndan swap anlaşması!

SWAP ANLAŞMALARI İÇİN GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR! 

Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşmada son aşamaya gelindiğini, sürecin olumlu şekilde anlaşma ile sonuçlanmasına "oldukça yakın" olunduğunu ve anlaşmalardan en az birinin yıl bitmeden tamamlanma ihtimalinin yüksek olması ile birlikte, Türkiye TL'deki değer kaybı, yüzde 30'a doğru yükselişini sürdüren enflasyon ve son haftalarda da yaptığı maliyetli müdahalelerle gerileyen rezervlerini artırmak için yabancı paraya ihtiyaç duyuyor. Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkili, "Birkaç ülke ile swap görüşmeleri devam ediyor. Azerbaycan ile neredeyse tamamlanmak üzere. Swap anlaşmalarının özellikle bu dönemde önemli pozitif katkıları olacak" dedi.

Yapılacak yeni açıklamalar ile birlikte, swap anlaşmasına dair son gelişmeler ve hangi ülkelerle anlaşma yapılacağına dair detaylar haberimizde yer alacak...

"AZERBAYCAN İLE SWAP ANLAŞMASI NEREDEYSE BİTTİ"

Konu hakkında yapılan açıklamalar ile birlikte, "Azerbaycan ile swap anlaşması neredeyse bitti diyebiliriz. BAE ile de benzer şekilde çok ileri aşamaya gelindi. Azerbaycan anlaşmasında miktar ilk aşamada çok büyük olmayabilir ancak kademeli olarak artırılacaktır. Azerbaycan ve BAE swap anlaşmalarından en az birinin yıl bitmeden tamamlanma ihtimali çok yüksek" denildi ve anlaşmalardaki beklentilerin altı çizildi.

Swap anlaşması nedir, ne işe yarar? Swap (takas) anlaşması hangi ülkelerle imzalandı? Merkez Bankası'ndan swap anlaşması!

TÜRKİYE SWAP ANLAŞMALARINDA NE AMAÇLIYOR?

Swap anlaşmalarına devam ederken; karşılıklı anlaşma yapılacak bir ülke ile belirli bir süreliğine, mutabık kalınacak bir kontrat dahilinde Türk Lirası verilerek karşılığında o ülkenin yerel para biriminin alınması söz konusu olmaktadır. Türkiye, yaptığı swap anlaşması ile elindeki TL’leri vererek karşılığında ise o ülkenin yerel para birimini alacaktır.

Anlaştığı ülkeden aldığı para birimini ABD dolarına çevirerek bunu kısa vadeli dış borç ödemelerinde ya da rezerv politikasını güçlendirmekte kullandıktan sonra direkt olarak, ABD ile bir swap anlaşması yapılamadığı için şu anda böyle bir ara formül gündemdedir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...