Tgrt Haber
16 Haziran 2022 21:05 - Güncelleme : 16 Haziran 2022 22:36

Tarımda 20 milyon dolarlık ithalatı bitirecek 'yerli üretim' hamlesi: Artık Türkiye ihraç edecek

Kimya sektöründe faaliyet gösteren bir Türk firması, tamamı yurt dışından getirilen 'acetamiprid' adlı bitki koruma ürününü yerli olarak üretmeyi başardı. Türkiye'de ilk kez yapılan bu üretimle beraber yılda yaklaşık 20 milyon dolarlık ithalatın önlenmesi beklenirken, hedef şimdi ihracatçı konuma geçip küresel piyasada söz sahibi olmak.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
Tarımda 20 milyon dolarlık ithalatı bitirecek 'yerli üretim' hamlesi: Artık Türkiye ihraç edecek
ithalat,ihracat,ekonomi,tarım

Bitki koruma ürünü üretiminde Türkiye'deki öncü firmalar arasında yer alan Koruma Şirketler Grubu, tamamı yurt dışından ithal edilen ve Türkiye için stratejik önemi bulunan tarım ürünlerinde kullanılan bitki koruma ürünü aktif maddesini üretmeyi başardı. Daha önce Benfluralin, Bakır oksiklorür gibi aktif maddeleri yerli olarak geliştiren firma; kompleks reaksiyonlarla üretilen Acetamiprid maddesinde de yerli üretim aşamasına geçti.

"YÜZDE 99 SAFLIKTA ÜRETİLEBİLİYOR"

Tamamen yerli imkânlarla Avrupa standartlarında aktif madde üretimini gerçekleştirdiklerini belirten Koruma Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şükrü Kemal Aracı, “Çin şirketleri bu teknik maddenin en büyük üreticisi konumunda bulunuyor. Aktif madde üretimine başladığımızda bu ürün en önemli projemiz konumundaydı. Şu an Avrupa standartları olan yüzde 99’luk saflıkta Acetamiprid aktif maddesini üretebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarımda 20 milyon dolarlık ithalatı bitirecek 'yerli üretim' hamlesi: Artık Türkiye ihraç edecek

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Acetamiprid’in stratejik bir aktif olduğunu vurgulayan Şükrü Kemal Aracı, “Türkiye’de bu seviyede ilk defa böyle bir bitki koruma ürünü aktif maddesi üretiliyor. Aslında bu projenin önemi buradan da ortaya çıkıyor. Birden fazla basamakta cereyan eden reaksiyonlar ve saflaştırma prosesi sonucunda üretim gerçekleştiriliyor" dedi.

PEK ÇOK TARIM ÜRÜNÜNDE KULLANILIYOR

Maddenin kullanım alanlarından da bahseden Aracı, "Pamuk, antepfıstığı, kiraz, şeftali, elma armut, bağ, domates, biber, hıyar, patlıcan, karpuz, gibi önemli tarım ürünlerinde çok yoğun şekilde kullanılan bu ürünün ülkemizde yerli imkânlarla üretilmesi bu projenin önemini daha da artırıyor” diye konuştu.

20 MİLYON DOLARLIK İTHALATIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Üretim projesine yönelik çalışmaları temellendirdikten sonra teknik bilgi düzeyi ve yetkinliği yüksek çalışan sayısının arttığını ve bu durumun Türkiye’nin dışa bağımlılığını sonlandıracak diğer aktif madde projeleri için de en önemli kilometre taşlarından bir tanesini oluşturduğunu belirten Şükrü Kemal Aracı, sözlerine şöyle devam etti:

Tarımda 20 milyon dolarlık ithalatı bitirecek 'yerli üretim' hamlesi: Artık Türkiye ihraç edecek

TEDARİK FİYATININ ALTINDA BİR MALİYETLE ÜRETİLECEK

“Türkiye olarak yılda 1000 ton ürün ithal ediyoruz. Bu da 20 milyon dolarlık bir kayıp olarak karşımıza çıkıyor. İlerleyen zamanda bu miktarın tamamını karşılayabilir konumda olacağız. Acetamiprid’in ülke ekonomisine katkısı çok büyük. Yaptığımız fizibilite çalışmalarıyla Çin’den sağladığımız tedarik fiyatının altında bir fiyatla bu üretimi gerçekleştireceğiz.

DIŞA BAĞIMLILIK ORTADAN KALKACAK

Elde ettiğimiz avantajlardan önemli bir tanesi de ithal ürün bağımlılığından kurtulmuş olacak olmamızdır. Türk tarımının hizmetine sunduğumuz yüzde 100 yerli üretim aktif maddeler, ithal ürün bağımlılığına son verirken çiftçimizin hem daha az maliyetle hem de daha hızlı ve kolay şekilde ihtiyacını karşılamasını sağlayacağız.

Firmamız açısından düşünürsek küresel ölçekli attığımız adımlara bir yenisini daha eklemiş olacağız. Geçtiğimiz yıl üretimini gerçekleştirdiğimiz 2 teknik maddeden sonra bu 3’üncü teknik maddeyi de faaliyete geçiriyor olmamız bunun en belirgin göstergesi.

HEDEF DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLMAK

Acetamiprid projesinin ihracat açısından da potansiyeli çok önemli. Türkiye’nin jeopolitik konumu bizlere lojistik açıdan büyük avantaj sağlıyor. Dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırdıktan sonra yurt dışındaki talepleri de karşılayabilecek potansiyelde olacağız. Bu alanda bölgemizde ve dünyada söz sahibi olma hedefiyle yola çıktık. Elde edilen başarı ile birlikte küresel teknik ham madde pazarında yerimiz daha da güçlenecek.”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet18 Haziran 2022 21:24

İthal edilen ne varsa hepsini üretmeliyiz

Kamil18 Haziran 2022 00:00

Avrupa'da yasak olan bir zehir. Arıları öldürüyor.

Usta17 Haziran 2022 21:27

İşte bu emeği geçenlerden Allah Razı olsun.

Sonraki Haber Yükleniyor...