Tgrt Haber
26 Nisan 2022 12:04 - Güncelleme : 26 Nisan 2022 12:14

Ayçiçek yağı krizinde yeni hamle: TMO 18 bin ton yağ ithal edecek

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Rusya ile Ukrayna arasındaki sıcak savaşla birlikte gündemden düşmeyen ayçiçek yağı krizi için yeni bir adım attı. Daha önce Tarım ve Orman Bakanlığının kararıyla ihracatı yasaklanan ayçiçek yağının Avrupa’dan 18 bin tonluk ithalatı için ihale açıldı.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: Dünya Gazetesi
Ayçiçek yağı krizinde yeni hamle: TMO 18 bin ton yağ ithal edecek

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile iki ülke arasında başlayan sıcak savaş, Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede fiyatların artmasına neden oldu. Akaryakıt sektörünün yanı sıra gıdada da artan fiyatlar herkesi endişelendirirken ülkemizde, 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı Ukrayna’dan alınan ayçiçek yağı krizi patlak verdi. 

Stokçular, yeterli ürün olmasına rağmen ayçiçek yağlarını depolayıp fiyatları yükseltirken krize karşı ilk hamle Tarım ve Orman Bakanlığından geldi. Bakanlık, ayçiçek yağı ihracatına kısıtlama getirildiğini bildirirken fiyatlarda beklenen düşüş olmayınca bir hamle de Toprak Mahsulleri Ofisi’nden geldi.

Ayçiçek yağı krizinde yeni hamle: TMO 18 bin ton yağ ithal edecek

28 NİSAN'A KADAR TEKLİF ALINACAK

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) dün 18,000 ton ham ayçiçek yağı ithalatı için uluslararası ihale açtı. Avrupalı ticaret kaynakları ise konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, 28 Nisan'a kadar tekliflerin alınacağı belirtildi.

İhalede ürünün 16 Mayıs ile 16 Haziran arasında Tekirdağ ve Mersin limanlarına teslim edilmesi istendi. İhaleye katılanlar daha önce Mersin limanı depolarına getirdikleri ayçiçek yağını satmak için de teklif verebilecekler.

Ukrayna'da Rusya müdahelesinin başlamasıyla ayçiçek yağında yaşanan sıkıntılar nedeniyle mart ayı başında fiyatlar zirve yapmıştı. Tüketiciler marketlerde ayçiçek yağına hücum ederken fiyatlardaki sert yükselişler dikkat çekmişti. Artan fiyatlar sonrası Ukrayna'da yola çıkan gemilerle Türkiye'ye taşınan ayçiçek yağları arz krizini bir süreliğine çözmüştü.

Kaynak: Dünya Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...