Tgrt Haber
31 May 2022 09:15 - Güncelleme : 31 May 2022 09:24

Türkiye'nin büyüme karnesi belli oluyor

Türkiye ekonomisinin büyüme karnesi belli oluyor. TÜİK ilk çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla artışını açıklayacak.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Türkiye'nin büyüme karnesi belli oluyor
büyüme,tüik

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün 2022’nin ilk çeyreğine ilişkin büyüme verilerini açıklayacak.  Yurt içinde tüm dikkatlerin çevrildiği Gayrisafi Yurt içi Hasıla'nın (GSYH) en az 7 artması bekleniyor.

AA'nın beklenti anketine katılan ekonomistler, 2022 yılının 1. çeyreğinde yüzde 7,2 artmasını öngörüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçen hafta katıldığı TBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Öncü göstergeler ışığında, bu yılın ilk çeyreğinde güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Yarın, GSYH ilk çeyrek verileri açıklandığında buna inşallah hep beraber şahit olacağız. Öncü veriler, büyümenin 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık olarak yüzde 7 civarında gerçekleşeceğine işaret ediyor." demişti.

AA’nın görüşüne başvurduğu ekonomistlerin 2022 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 3,5 oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de geçen hafta Türkiye ekonomisi için 2022 ve 2023 yılı GSYH büyüme tahminlerini yüzde 3,5 ve 4 olarak koruduğunu açıklamıştı.

Yurt içinde dün alıcılı bir seyir izleyerek yükselen Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi günü yüzde 3,62 değer kazancıyla 2.527,15 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün önceki kapanış seviyesine göre yüzde 1 arttı. Dolar dün 16,3847 TL'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 16,3780 TL'den işlem görüyor.

TÜİK ayrıca dış ticaret ve hizmet üretici fiyatları verilerini de yine aynı saatte açıklayacak. Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da, parasal istatistikleri açıklayacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...