Tgrt Haber

Türkiye'nin Ortadoğu’ya ihracatı: 10 milyar dolar

05 Haziran 2021 12:41
Türkiye'nin Ortadoğu’ya ihracatı: 10 milyar dolar
ortadoğu,ihracat,istanbul,dış ticaret

Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine ihracatı geçen yıla göre yüzde 15,2 artarak ilk 5 ayda 10 milyar doları aştı. Söz konusu dönemde Türkiye Ortadoğu ülkeleri arasında en fazla satışı Irak’a yaptı.

Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, 'Vizyon 2030' hedefleri kapsamında özellikle petrol ve doğalgaza bağlı ekonomilerini çeşitlendirmeyi, petrol ve doğalgaz gelirlerinin yıllık bütçedeki yüzdelerini azaltmayı hedefliyor.

Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine yaptığı ihracat ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2 artarak 10 milyar 44 milyon 538 bin dolara yükseldi. İhracatta kimyevi maddeler ve mamulleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ve çelik ihracatının payı yüzde 40 olarak kayıtlara geçti.

EN FAZLA SATIŞ IRAK'A

Söz konusu dönemde Türkiye Ortadoğu ülkeleri arasında en fazla satışı Irak’a yaptı. İstanbullu şirketlerin Irak'a dış satımı bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,8 artarak 706 milyon 809 bin dolardan 917 milyon 501 bin dolara yükseldiği bildirildi.

"ORTADOĞU, ÖZEL SEKTÖRÜMÜZ İÇİN VAZGEÇİLMEZ ORTAKLARINDAN"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Ümit Kiler, yaptığı açıklamada, başta Suudi Arabistan olmak üzere Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin "Vizyon 2030" hedeflerinin mevcut olduğunu söyledi.

Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin "Vizyon 2030" hedefleri kapsamında özellikle petrol ve doğalgaza bağlı ekonomilerini çeşitlendirmeyi petrol ve doğalgaz gelirlerinin yıllık bütçedeki yüzdelerini azaltmayı hedeflediğini dile getiren Kiler, "Bu kapsamda özellikle gıda, temizlik ürünleri, ilaç, medikal ekipmanlar, hayvancılık ve tarım başta olmak üzere çeşitli sektörlerde yerli sanayi hamlesini başlatmış ve bir miktar da mesafe kaydetmişlerdir. Petrol harici ithalata bağlı sektörlerin ithalat rakamlarını azaltarak sürdürülebilir bir ekonomik modeli tertiplemeyi öngörmektedirler." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Ortadoğu’ya ihracatı: 10 milyar dolar

Kiler, "Ortadoğu ülkelerinin Türkiye’den ithal ettiği ürünlerin ilk beşini incelediğinizde makine, makine ekipmanları, elektronik ürünler ve parçaları, demir ve çelik kalemlerinin öne çıktığını görebiliyoruz. Öte yandan Türkiye’nin sanayi üretimine odaklandığımızda ise geçen yıla oranla bu yıl yüzde 8,8 arttığını gözlemleyebiliyoruz. Bu da bize Ortadoğu’nun özel sektörümüz için vazgeçilmez ortaklar arasında olduğu bir kez daha gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan başta olmak üzere Katar, Umman, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi ülkelerin yerli sanayii hamlelerinde 2030 vizyonu çerçevesinde adımlarını atacağını aktaran Kiler, "Temel ihtiyaçlarda dışa bağımlılığı azaltmak noktasında gıda, temizlik ve kimyevi maddeler, ilaç, medikal ekipmanlar, tarım, e-ticaret, e-bankacılık vb. sektörlerde Türk iş dünyası için fırsatlar mevcut. Üreticilerimizi, bölgeyi yakından takip etmelerini ve markaja almalarını tavsiye ediyorum." açıklamasını yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...