Tgrt Haber
15 Şubat 2022 08:30 - Güncelleme : 15 Şubat 2022 10:38

Ucuz elektrik için çözüm bulundu: Konutlara KDV indirimi, esnafa kademeli tarife

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi çarşamba günü toplanıyor. Enerji yükünün vatandaş lehine azaltılması için elektrik faturalarını düşürecek yeni çalışmalar Kabine’de görüşülecek. Masaya yatırılacak formüller arasında ise evlerde kademenin yükseltilmesi ve KDV indirimi ile esnafa kademeli tarife sistemi yer alıyor. Elektrik faturası destek miktarlarının da artırılması gündemde.

Kabine toplantısının ardından elektriğe uygulanan yüzde 18’lik KDV’nin düşürülmesi bekleniyor.
Kabine toplantısının ardından elektriğe uygulanan yüzde 18’lik KDV’nin düşürülmesi bekleniyor.

Yüksek gelen elektrik faturalarını düşürmek için çalışmalar hızlandı. Enerji Bakanlığı Kabine toplantısında fatura yükünün azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalarla ilgili sunum yapacak. Konutlar için KDV indirimi ve kademenin yükseltilmesi, esnafa kademeli model, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın verdiği destek miktarlarının artırılması ve Cemevi, dernek ve vakıfların 'ticarethane' tarifesinden çıkarılması konuları masada yer alacak.

Sabah gazetesinin haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in Kabine’de yapacağı sunumda hem haneleri hem de esnafı rahatlatacak çözümlerin masada olacağı öğrenildi.

KADEMELİ ELEKTRİKTE SINIR 240 KW'A ÇIKIYOR

Yılbaşından itibaren meskenlere getirilen kademeli tarifede, 150 kilovatsaate kadar tüketim düşük kademe, üstü yüksek kademe olarak tanımlandı. Bunun ardından gelen yüksek fatura tepkilerinden sonra ise 150 kilovatsaatlik sınır 210 kilovatsaate yükseltildi. Böylece Günlük 5 kilovatsaat olan tüketim, 7 kilovatsaate çıkarıldı. Yapılan çalışmalarda ise günlük tüketim sınırının 8 kilovatsaate çıkarılmasının üzerinde durulduğu dile getiriliyor. Bu düzenleme hayata geçerse, 210 kilovatsaatlik sınır 240 kilovatsaate çıkmış olacak.

ELEKTRİKTE KDV İNDİRİMİ

Elektrik fiyatları üzerinden yüzde 18 KDV alınıyor. Konutlarda bir başka alternatifin de KDV indirimi olduğu belirtiliyor. Yeni çalışmalarda KDV indiriminin sadece konutlarla sınırlı kalması yönünde bir plan üzerinde duruluyor.

ESNAFA KADEMELİ TARİFE

Esnafa ise kademeli tarife getirilmesi planlanıyor. Çalışmanın başından itibaren atılacak adımlar içinde esnafa kademeli tarifeye kesin gözüyle bakılıyor. Tarifenin oranları da Kabine’de görüşülecek. Meskenlerde olduğu gibi küçük esnaf için ortalama tüketim miktarı belirlenecek. Belirlenen tüketim miktarına kadar olan kısım daha düşük faturalandırılacak.

TİCARETHANE STATÜSÜNDEN ÇIKARILACAKLAR

‘Ticarethane’ statüsünde yer alan Cemevi, vakıf ve dernekler yapılacak çalışmalarla bu gruptan çıkarılarak daha düşük faturalandırılan bir abone grubuna geçirilecek.

Ucuz elektrik için çözüm bulundu: Konutlara KDV indirimi, esnafa kademeli tarife

AİLE BAKANLIĞI'NIN DESTEKLERİ ARTIRILACAK

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon haneye 2.3 milyar liralık elektrik faturası desteği yardımında bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın destek miktarının ve destek verilen hane sayısının artırılmasına yönelik çalışma yaptığı öğrenildi. 2022 yılı için elektrik faturası yardımının 1-2 kişi oturan haneler için alt limiti 103 lira olarak belirlenirken, üst limit ise 206 lira olarak belirlenmişti. Bu miktarların da yapılacak çalışmayla artırılması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...