Tgrt Haber
21 May 2022 16:57 - Güncelleme : 21 May 2022 17:04

Ucuza alıyorlar! Osmaniyelilerden süt fiyatı tepkisi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde süt üreten vatandaşlar, USK tarafından litre fiyatı 7,5 TL olarak açıklanan sütün 5,5 TL'den alındığını belirterek duruma tepki gösterdi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, İHA
Ucuza alıyorlar! Osmaniyelilerden süt fiyatı tepkisi
süt,üretici,osmaniye

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde geçen Nisan ayına kadar süt birlikleri tarafından köylülerden 4,5 TL'ye alınan sütün litre fiyatı Mayıs ayında 5,5 TL yapıldı.

Fakat Ulusal Süt Konseyi (USK) 5 Mayıs’ta 2022 yılı için 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere çiğ sütün litre fiyatını 7,5 TL olarak açıklamıştı.

Kadirli ilçesine bağlı Kayasuyu Köyü'nde besicilik yapan Bilgin Ekti, “Sütün litre fiyatı 7,5 lira olarak açıklanmasına rağmen Kadirli ilçesi genelinde süt 5,5 liradan alınmaya devam ediyor. Biz bu durumu sorduğumuzda da Mayıs ayının sonunu işaret ediyorlar. 'O zaman zamlanır' diyorlar. Halbuki litre fiyatı 7,5 lira olarak açıklanmasına rağmen bunu uygulamıyorlar” dedi.

Uzun zamandır üreticinin belini büken yem fiyatları da süt fiyatına gelen zammın ardından gördüğü zamla gündemde. Birkaç ay içinde çiğ süt fiyatına 2 defa zam yapılmasına rağmen üreticinin kazancı her geçen gün daha az hale geliyor.

YEM FİYATLARI SÜT FİYATLARINI KOVALIYOR

Besiciler, süte yapılan fiyat iyileştirmelerine rağmen yeme gelen zamlardan dolayı yeterli kazanç sağlayamıyor. Destek amacıyla getirilen zamların kontrolsüz şekilde artan yem fiyatlarından dolayı yetersiz kaldığını belirten üreticiler, çözüm istiyor.

Çiğ süt fiyatına yapılan her fiyat iyileştirmesinden sonra yem fiyatına zam geldiğini belirten Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, çiftçinin çaresiz kaldığını belirtti.

Haksız kazanç elde eden şahıslara karşı çözüm yolunun şart olduğunu söyleyen Buluşan, şu ifadeleri kullandı:

“Süt konseyi 15 Mayıs 2022’den itibaren süt fiyatını 7 lira 50 kuruş olarak açıkladı. Yapılacak olan yüzde 33’lük zammın duyurulmasının hemen ardından yem çuvalının fiyatı 340 liradan 360 liraya yükseldi. Çiftçinin aldığı zam gene yem çuvalına gitmiş oldu. Doların yükselişi gibi bir bahanenin de bulunmadığı ortamda yem çuvalına zamlar devam ediyor. Tarımda zirai girdilerdeki haksız kazancın ve üretim üzerinden yapılan haksız kazançların bir an önce kaldırılması gerekiyor.”

ET VE SÜT KURUMUNDAN AÇIKLAMA

Et ve Süt Kurumu, kırmızı et fiyatlarıyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Fiyat yükselişi beklentisinin hem üreticiye hem de tüketiciye zarar vereceği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Et fiyatları üzerinde Ramazan ayının son günlerinde başlayıp günümüze kadar devam eden spekülatif fiyat hareketleri kurumumuz tarafından yakından takip edilmektedir. Arz kısıtlaması yaparak piyasada fiyat yükselişi beklentisi oluşturmak hem üreticiye hem de tüketiciye zarar vermektedir. Kurumumuz kırmızı ette arz güvenliğini ve fiyat istikrarını sağlamak için gerekli araçları kullanacaktır.

Kaynak: TGRT Haber, İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...