Tgrt Haber

Uygun kredi 'rayiç bedel' engeline takıldı! Düşük vergi için konutlar yarı fiyatına gösteriliyor

19 Ocak 2023 10:11 - Güncelleme : 19 Ocak 2023 10:25
Uygun kredi 'rayiç bedel' engeline takıldı! Düşük vergi için konutlar yarı fiyatına gösteriliyor
rayiç bedel,konut kredi

Fırsatçılar orta gelirliler için başlatılan konut kampanyalarına da el attı. Uygun kredi imkanlarından yararlanarak ev sahibi olmak isteyen vatandaş rayiç bedel engeline takılıyor. Satıcılar yüksek vergiden kaçmak için 2 milyonluk evi resmi işlemde 700 bin TL olarak göstererek ucuz kredinin önünü kesiyor.

Hükümetin yakın zamanda duyurduğu sosyal konut kampanyaları vatandaşın uygun kredilerden yararlanarak ev sahibi olmasının yolunu açıyor. Kampanyaların duyurulmasının ardından ev fiyatlarının bir günde şişirilmesi emlak piyasasının sıkıntıya soktu. Bu fırsatçılıklara bir yenisi daha eklendi. Bazı satıcılar az vergi ödemek için konutların rayiç bedellerini düşük göstererek uygun banka kredisinin önünü kesiyor.

BAKAN NEBATİ: RAYİÇ BEDEL İÇİN CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Nebati daha önce yaptığı bir açıklamasında tapuda konut rayiç bedellerinin düşük gösterilmesi konusunun Türkiye'nin kangren konularından biri olduğunu ifade ederek, "Konut fiyatlarının yükselmiş olması rayiç bedelleriyle gerçek fiyatlar arasındaki marjı çok genişletti. Bu konuda elimizde çok sağlam veriler var. Satıcı da alıcı da dikkat etsin. Bu kangrenin üzerinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var" dedi.

EVLER YARI FİYATINA GÖSTERİLİYOR

Konutlar resmi işlemlerde evin ilan fiyatının neredeyse yarısı kadar gösteriliyor.  2 milyon liralık ev sanki 600 bin-700 bin TL gibi işlem yapılıyor. Evin satış fiyatı düşük gösterildiğinde hem devletten vergi kaçırılıyor hem de vatandaşın daha uygun kredi almasının önüne geçilmiş oluyor. 

KREDİLERDE MAAŞ GELİRİ ŞARTI SORUNA NEDEN OLUYOR

Sabah’ta yer alan habere göre, Kampanyaya göre, yüzde 0.69'dan başlayan faizlerle ev almak isteyenler için hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek taksit bedelleri belirlenecek. Ancak aralık ayı bordolarına yeni yıl zamları yansımadığı için maaşlar yüzde 50 ila 100 düşük görünüyor. Bu da ocakta kredi alımına engel oluyor. Şubatta ise fiyatların artma endişesi nedeniyle vatandaşlar fırsatı kaçırdığını düşünüyor. Örneğin geliri 22 bin lira olan bir orta gelirlinin 900 bin TL kredi kullanıma imkânı bulunuyor. Bu yıl geliri 32 bine çıkarsa bu oran 1.1 milyona tekabül ediyor.

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...