Tgrt Haber
08 Nisan 2022 08:43 - Güncelleme : 08 Nisan 2022 09:31

"Vergi ve ekonomi paketi" Meclis'ten geçti! İşte yeni düzenlemenin ayrıntıları

Ekonomiye yönelik düzenlemeleri içeren ‘Vergi ve ekonomi paketi’ torba yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeyle, vergi kaçakçılığına yönelik cezalar artırıldı ve etkin pişmanlık uygulaması getirildi. Muhtar maaşları da asgari ücret seviyesine çıkarıldı.

"Vergi ve ekonomi paketi" Meclis'ten geçti! İşte yeni düzenlemenin ayrıntıları

TBMM Genel Kurulu’nda ekonomiye dair yeni düzenlemeleri içeren ‘Vergi ve ekonomi paketi’ torba yasa teklifi AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin oyları ile kabul edildi ve yasalaştı.

Kabul edilen yeni düzenlemeyle birlikte, reklam yasağı olanlara vergi matrahının hesaplanmasında, bu harcamaları gider olarak kabul edilmeyecek.

Diş hekimleri ve hekimler serbest meslek erbabı olarak kabul edilecek ve kazançları serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergi tahsil edilecek.

CEZALAR ARTTIRILDI

Vergi kaçakçılığına yönelik cezaların artırıldığı yasayla vergi kaçakçılığı suçlarında etkin pişmanlık uygulaması getirilecek.

Bununla birlikte, defter ve kayıtlar üzerinde hile, tahrif yapanlar ve yanıltıcı belge düzenleyenler hakkındaki hapis cezalarının üst sınırı 5 yıla çıkartılıyor. Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, sahte olarak düzenleyenler için öngörülen cezanın üst sınırı 8 yıl olacak.

MUHTAR MAAŞLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla muhtar maaşları asgari ücret seviyesine çıkarıldı. Yeni maaşlar 4 bin 250 TL oldu. 

2B ARAZİLERİ SATILABİLECEK

Yasa hazine arazilerinin satışı ve kiralanmasına yönelik düzenlemeleri de içinde barındırıyor. Buna göre, hazineye ait tarım arazileri 10 yıla kadar kiralanabilecek. Orman vasfını yitirmiş 2B arazileri hak sahiplerine satılabilecek. 2B arazileri üzerinde bulunan taşınmazlar ile hazineye ait tarım arazilerine ilişkin süresi içerisinde başvuru yapmayanların başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılacak.

FAİZSİZ KONUT ŞİRKETİ MAĞDURLARI

Yasayla, tasfiye durumundaki 21 tasarruf finansman şirketinden paralarını alamayan 50 bin üyenin sorunlarının çözülmesine yönelik alt yapı da oluşturulacak. Buna göre, üyeler sektörde kalan 6 firmaya hakları korunarak geçebilecekler. Sistemde kalmayanlar için ise Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu ödeme yapacak.

FİNANS SEKTÖRÜNDE VERGİ ARTIŞI

Yasayla ayrıca, finans sektöründe kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den 25'e çıkarılacak. İstifa eden hekimlerin tekrar kamu görevine dönüşü için zorunlu olan bekleme süreleri, bir defaya mahsus olmak üzere kaldırılacak. Çiftçilerin mallarına karşı aldıkları borçların geri ödenmesini kolaylaştırmak için de faiz düzenlemesi gerçekleştirilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...