Tgrt Haber

Vitamin deposu için yoğun mesai: Mersin’de yerli muz hasadı başladı

Editör: İmran Baran / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
15 Aralık 2023 14:05 - Güncelleme : 15 Aralık 2023 14:10
Vitamin deposu için yoğun mesai: Mersin’de yerli muz hasadı başladı
muz,,yerli,hasat,mersin

Türkiye’de muz üretiminde ilk sırada yer alan Mersin ilinde yerli muzun hasadı başladı. Bahçede 18 TL olan yerli muz marketlerde 30 liraya satılıyor. Üreticiler, fiyatı 80 liraya kadar uzanan ithal muzun yerine vatandaşın yerli muzun tüketilmesini önerdi.

Yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sırada yer alan bereketli topraklara sahip Mersin’de muz hasadı başladı. Bahçede 16 ile 18 lira arasında bir satış fiyatına sahip olan muz Pazar tezgâhları ya da marketlerin manav bölümlerinde 30 liradan alıcı buluyor. Anamur, Bozyazı, Silifke ve Erdemli'de yoğun olarak üretilen muz çiftçiler tarafından her yıl özenle hasat ediliyor. Ülkenin muz ihtiyacının yarısından fazlasını tek başına karşılayan Mersin ili, çiftçisini örtülerin bu zamanlarda tekrar topladı. Özenle yetiştirilen muzun birinci kalite fiyatı 16-18 lira arasında değişiklik gösteriyor.

Vitamin deposu için yoğun mesai: Mersin’de yerli muz hasadı başladı

Ülke genelinde tüketilen her iki muzdan birinin üretildiği şehirde, örtü altında yoğun dönemine girildi. Yerli muzun bahçede birinci kalite fiyatının 16-18 TL olduğu bildirildi. İthalinin 80 TL'ye kadar çıktığına dikkat çeken üreticiler, marketlerde de 26 ile 30 arasında satılan yerli muzun tercih edilmesini istedi.

“İTHAL DEĞİL YERLİ MUZ TÜKETİN, ÇİFTÇİYE DESTEK OLUN”

Erdemli ilçesi Limonlu Mahallesi'nde yaklaşık 2 bin dönümlük alanda muz seralarının olduğuna değinen işleme tesisi şefi Yafes Akça, "Sezon açıldı, hasat yoğunluğu başladı. Örtü altında olgunlaşan muzları hasat edip getiriyoruz. Taraklayıp, temizleyip yıkadıktan sonra paketleyip gönderiyoruz. İstanbul'dan Van'a, Gaziantep'ten Trabzon'a kadar Türkiye'nin her yerine ulaştırıyoruz. Yerli muz lezzet ve aroma bakımından çok güzel. O yüzden yerli muz tüketerek hem çiftçimize destek olalım hem de ekonomimize katkıda bulunalım" dedi.

Vitamin deposu için yoğun mesai: Mersin’de yerli muz hasadı başladı

Üreticilerden Ahmet Yıldırım ise, "Hasada başladık, ürünlerimizi tesise getiriyor, temizletip paketliyor ve Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. Şu anda sıkıntısız ilerliyor. Bizim yerli muzlarımız ithalden daha güzel, fiyat olarak da daha uygun. Şahsen daha düşük olsa da ben ithal muzu tercih etmem. Vatandaşlarımıza yerli muzu tavsiye ediyoruz. Çiftçiye destek olsunlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...