Tgrt Haber

Yatırımcı Fed'e kilitlendi, dolar ve euro yeni güne rekorla başladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
30 Ocak 2024 09:06 - Güncelleme : 30 Ocak 2024 09:13
Yatırımcı Fed'e kilitlendi, dolar ve euro yeni güne rekorla başladı
dolar,türk lirası,dolar/TL

Küresel yatırımcılar 31 Ocak günü açıklanacak faiz kararına kilitlendi. İç piyasada kurlar salı gününe yukarı yönlü hareketlerle başladı.

Dolar endeksi Fed faiz kararı öncesinde 103 seviyesine sabitlendi. Fed Başkanı Jerome Powell’ın yönlendirmeleri de piyasaların şekillenmesinde etkili olacak. Döviz kurları ise yeni güne değer kazanarak başladı. 

DOLAR VE EURO’DA GÜNÜN İLK RAKAMLARI

Dolar endeksindeki hareketlilik ve küresel ekonomideki gelişmelerle beraber dolar/TL kuru 30,35 TL seviyelerinden işlem görmeye başladı. Euro 32,88 TL olurken sterlin 38,57’den işlem görüyor. Son kapanışta dolar 30,35 liradan, euro ise 32,81 liradan satıldı.

FED’DEN SABİT FAİZ BEKLENTİSİ

Dolar endeksi, Fed faiz kararlarının yatırımcının tercihlerinden değişiklik yapmasıyla sert dalgalanmalar yaşandı. 103 seviyesine sabitlenen dolar, Fed ve Powell’in açıklamalarını bekliyor. 

ABD Merkez bankası faiz oranlarını sabit tutmaya hazırlanıyor. Analistlere göre en önemli mesajlardan biri bu yılki faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızına ilişkin verilecek ip uçları. 

Yatırımcı Fed'e kilitlendi, dolar ve euro yeni güne rekorla başladı

CME'nin FedWatch Tool'una göre mart ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yönündeki beklentiler şu anda yaklaşık %47 iken, mayıs ayında 25 baz puanlık faiz indirimi ihtimali %50 seviyesinde bulunuyor.  Dolar yatay seyrine devam edecek gibi görünüyor.

TCMB’DAN MEVDUATI DESTEKLEYİCİ ADIM

Öte yandan Merkez Bankası ocak ayında faizleri 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çekti. Bu hamlenin ardından geçtiğimiz aylarda yüzde 50’lere çıkan mevduat faizlerinden gerileme gözlendi. 

Merkez Bankası mevduata geçişin desteklenmesi için yeni bir adım attı. Bu kapsamda, kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirilmesine, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltilmesine karar verildi.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...