Tgrt Haber

Puslu piyasada altın alınır mı? Uzman isim belirsizliğe nokta koydu, altın fiyatı için seviye verdi ‘gümüşte bekleyin’ uyarısı yaptı

Editör: İmran Baran / Kaynak: tgrthaber.com.tr
19 Kasım 2023 12:37 - Güncelleme : 19 Kasım 2023 12:42
Puslu piyasada altın alınır mı? Uzman isim belirsizliğe nokta koydu, altın fiyatı için seviye verdi ‘gümüşte bekleyin’ uyarısı yaptı
altın,dolar,borsa,euro

Ortadoğu’daki savaş riski para ve altın piyasalarında dalgalanmalara neden oluyor. “Altın alınır mı? Dolar yükselir mi?” gibi soruların cevabı yakından takip ediliyor. Ekonomist Ulvi Süvarioğlu, altın fiyatı için 2024 tahminini açıklarken ‘gram’ için kritik uyarılar yaptı. Son yılların favorisi gümüş için de alım seviyesi verdi.

ÖZEL HABER | İMRAN BARAN | tgrthaber.com.tr

Orta Doğu’da devam eden Gazze’ye yönelik saldırılar tüm piyasaları etkisi altına almaya devam ediyor. 2023 yılının son çeyreğinde uzmanlar sık sık altın, dolar ve euro tahminlerini duyururken vatandaş jeopolitik risklerin beraberinde getirdiği oynaklığa karşı nereye yatırım yapacağını da ekonomistlerden takip ediyor. Dolar 28 lira 71 kuruş, gram altın 1828 lira, gümüşün gramı ise 21 lira 90 kuruş ile haftayı kapatırken sürekli oynaklık gösteren piyasaların yıl sonu ve yeni yılda hangi seviyeleri takip edeceği de vatandaş tarafından merak ediliyor. 

Saldırıların beraberinde getirdiği endişeler ve soru işaretleri artarken ekonomist Ulvi Süvarioğlu para piyasalarındaki küresel belirsizlikleri ve tahminlerini tgrthaber.com.tr’ye açıkladı.

Ekonomist Ulvi Süvarioğlu, uzmanların para piyasalarını teknik ve temel analiz olarak iki grupta incelendiğini söyleyerek teknik kısmın değerlendirmelerine göre altının yükselişini sürdüreceğini ve 2024 yılında ons altının 2 bin doların üzerine çıkacağını aktardı. Uzman isim temel analiz değerlendirmelerinde de bölgesel savaşların altının güvenilir liman olarak kabul görmesini beraberinde getirdiğini söyledi.

“ALTIN HER HALÜKARDA GÜVENLİ LİMAN”

Vatandaşların dijital paralara oranla altına daha güvenle yaklaştığını belirten Süvarioğlu, “Günümüzde birçok merkez bankası her ne kadar dijital paralara yönelik adımlar atsa da vatandaş uzun bir süre daha güvenli liman olan altından yana olmaya devam edecektir. Bir dönem çok moda olan ve sıkıntılı süreçlerden geçen kripto para meselesi var.Dünyanın bu tür teknolojiye dayalı bir değişim aracı kurulacaksa ki birçok merkez bankası kripto para teknolojisine geçiyor. Şuan için zamanını bilmiyoruz çünkü şu anda her şeye rağmen dünyada dolar kullanılıyor. Bundan dolayı da belirsizlikler devam ettiği müddetçe yine altının sağlam bir duruşu olacaktır. Şu anda altın talebinin dünya çapında kısılma ihtimalini görmüyoruz'' ifadelerini kullandı.

2023 yılının en çok gerileyen yatırım aracının gümüş olduğuna dikkat çeken Süvarioğlu, dünya genelinde pek çok endüstride kullanılan bir emtia olduğunu ve geleceğini iyi gördüğünü belirterek “Gümüşün bir yatırım aracı olarak kullanılmaya devam ettiğini ve 21 doların altına indiğinde fırsatın kaçırılmadan değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Altının da gümüşün de geleceğini iyi görüyorum.” dedi.

Puslu piyasada altın alınır mı? Uzman isim belirsizliğe nokta koydu, altın fiyatı için seviye verdi ‘gümüşte bekleyin’ uyarısı yaptı
Ekonomist Ulvi Süvarioğlu 

“VATANDAŞ GRAM ALTINA YATIRIM YAPSIN”

Geçmiş yıllarda yaşanan krizlerin altın ve gümüş gibi önemli madenlerin yükselişine neden olduğuna dikkat çeken Süvarioğlu, vatandaşın bu dönemde gram altını yatırım aracı olarak kullanabileceği tavsiyesinde bulundu. 'Yeni yılın yıldız yatırım aracı hangisi olur?' sorusuna "100 birim param olsa 50 birimini altına, 30 birimini temel analizi güçlü olan hisse senedine, kalan 20 birim ile de kısa vadeli yüksek faizlerden faydalanırım." cevabını veren Süvarioğlu “Tahminler, manipülasyonlar ve spekülasyonlar emtia borsalarının içinde değişikliğe sebebiyet veren yazılı olmayan kurallar arasındadır. Siyasi demeçler bu gibi piyasalarda büyük önem arz ediyor. 2024 iyi gözüküyor. Gram altının tasarruf açısından şöyle bir avantajı var. Yatırımcı küçük birikimlerini gram altın olarak aldığı zaman, birkaç gram halinde satım alıp yine ihtiyaç halinde birkaç gramını bozabiliyor. Gram altın hem Ons’un hem doların yükselişi ve düşüşünden etkileniyor. dedi.

''TÜRKİYE GÜNDEMİNDE ALTIN HER ZAMAN YÜKSELEBİLİR''

Türkiye gündeminde gram altının her an yükselme ihtimalinin bulunduğunu belirten Süvarioğlu, ''Türkiye’nin şu anki döviz rezervleri, cari açığı, dış ticaret açığı ve buna bağlı olarak muhtemelen yaşanacak sıkıntılardan dolayı doların yükseleceği yönünde. Dolayısıyla gram altına yatırım yapanlar hem doların lira karşısındaki değer kazanmasından hem de dünyada şu anki konjonktürden dolayı onsun değer artışından ikisinin çarpanı kadar daha yüksek bir değer kazanacaktır. Borsa gündemini sıkı sıkıya takip edemeyen küçük yatırımcılar için gram altın çok daha mantıklı. Dolar yerine grama yatırım yapılabilir.” açıklaması yaparak gram altının önemine dikkat çekti.

''GRAM ALTIN ESNEK BİR YATIRIM ARACIDIR''

Banka faizlerinin her geçen süre de yükseldiğinin altını çizen Süvarioğlu, kısa vadede yatırımcıya cazip gelen faizin dolaylı yoldan kaybolduğunu belirterek, ''Şu an cazip gibi gözükebilir ama yatırımcı vadeli bir mevduata yatırdığında daha fazla alır, ancak paraya ihtiyaç halinde kullanıldığında faiz kaybolur. Gram altındaki tek fark ihtiyaç halinde bozdurulduğunda küçük bir miktar alım satım farkı vardır. Gram altın zamanlamasını küçük yatırımcının kendisinin yapabileceği son derece esnek bir yatırım aracıdır.'' dedi.

Puslu piyasada altın alınır mı? Uzman isim belirsizliğe nokta koydu, altın fiyatı için seviye verdi ‘gümüşte bekleyin’ uyarısı yaptı

FAİZLER GÜVERCİNE DÖNER Mİ?

Süvarioğlu, şahin söylemlerine devam eden Fed’in faizleri de henüz güvercine çevirmediğine dikkat çekerek “Fed’de dolar şahin söyleminde olup bir faiz artırımına giderse altın olumsuz etkilenir. Faiz düşmeleri başladığında da altın olumlu yönde etkilenir. Amerika’nın birkaç tane merkez bankası var eyalet sistemiyle yönetildiği için. Şu an nerdeyse hepsinin görüşü birbirinden ayrı. Amerika çok açıklamalarının tersi yönde ya da politika açısından sürekli olarak değişikliği kabul etmezler. Enflasyonu sergiledikleri enflasyonu yönetebilme başarıları da buradan geliyor. Faizlerle, aldığı diğer önlemlerle birlikte enflasyon rakamları iyi geldi. Bunu birkaç defa test etmeden faizi düşüreceklerine inanmıyoruz ama yükselişte de bir sınıra geldiler. Bundan sonra yükselişleri devam etmez diye düşünüyoruz” dedi.

Aralık ayındaki son beş işlem gününde hisse senedi fiyatlarında ve takip eden Ocak ayındaki ilk iki işlem gününde büyük yükselişlere sahne olan Noel Baba Ralli’si ile ilgili de şu ifadeleri kullandı:

“Dolayısıyla yılın son gününde doların ve enflasyon oranının mümkün olduğu kadar düşük kalması gerekir. Enflasyon paketinin içerisinde yapılacak zamların ertelenmesi lazım ki 2023 yılı enflasyonu iyi gözüksün. Hükümet seçim öncesinde bütçe açığı ve cari açığı biraz daha kapatarak daha iyimser tabloyla Türkiye’nin hem iyimser kredisini artırmaya çalışacaktır. Dolayısıyla yılın son gününde iyimser bir tablo açığa çıkacaktır diye tahmin ediyoruz. Çünkü o günün rakamları bütünüyle 2024’ü etkileyecektir.” Yabancı yatırımcıların her sene yılbaşına kadar kısa vadede giriş çıkış yaptığını belirten Süvarioğlu, nedeninin kurun belirli seviyelerde tutulmasından kaynaklandığını açıkladı.

Süvarioğlu yabancıların yatırım endişesini “Yabancı sermayenin gelip Türkiye’de yatırım yapmasını değil, fonlardan ve borsalardan faydalanmak amacıyla yılbaşına kadar giriş yapacağını tahmin ediyoruz. Nitekim geçtiğimiz hafta gerçekleşen verilere baktığımız zaman güçlü hisselere yatırım yapılmış yabancılar tarafından. Ama yabancı yatırımcının da sıkıntıları var. Örneğin yabancı dövizi bozdurup hisse alıyor ve diyelim ki yüzde 15 kazanç elde ediyor fakat Türk lirası da aynı süre zarfı içerisinde yüzde 20 devalüe oldu. Bu durumda para tekrar döviz bazında yerine koyulamamış oluyor. Burada yabancı yatırımcıyı iki adımda incelememiz gerek. Birincisi kısa vadede kar amaçlı giriş çıkış yapan yatırımcı yani finansal piyasalardan gelenler, diğeri ise makro düzeyde Türkiye’ye yatırım yapanlardır. Bu ikinci kısımda maalesef yatırımcı profili çizemiyoruz. Türkiye’nin Ortodoks politikalara geçmesiyle birlikte dışarıdan bize bakılan bakış daha olumlu olabilir ama hala durağan ve kararsız.” sözleriyle anlattı.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...