Tgrt Haber
10 Haziran 2021 07:32

Yeni yapılandırma devrede

Milyonlarca kişinin; vergi cezası, sigorta primi ve çeşitli borçlarının yeniden yapılandırılmasını düzenleyen kanun Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 30 Nisan’dan önce kesinleşmiş borçlar yapılandırmadan yararlanacak

Yeni yapılandırma devrede
vergi borcu yapılandırma,ekonomi

Vergi, harç ve SGK prim borçları ile cezalar yapılandırıldı. Düzenleme, son yapılandırmadan faydalanıp borcunu ödemeyenleri de kapsıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan'a kadar olan bazı borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenleme Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeye göre; vergi cezaları, SGK prim borçları, gümrük cezaları yeniden yapılandırılabilecek. Belediyelerin su alacakları, emlak ve çevre vergisi, motorlu taşıt vergileri, otoyol ve köprü cezaları da bu kapsamda yer alıyor.

Anapara veya taksit ödeme tarihi 20 Mayıs'tan önce olup, kullandığı nakdi ve gayrinakdî kredilerinin anapara, faiz veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin TBB Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 31 Aralık'a kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması hâlinde bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak.

Düzenleme, 2016-2020 yılları arası için matrah artırımı da getirdi. Matrah artırımında bulunan mükelleflerin 2021 yılına devreden zararlarının yüzde 50’si silinecek. Dava safhasındaki kesinleşmemiş amme alacakları da yapılandırılacak.

KOVİD-19 CEZALARI KAPSAM DIŞI

 Koronavirüsle mücadele çerçevesinde kesilen idari para cezaları yapılandırma dışında tutulacak. Yurt dışında öğrenim görenlerin borçlarının da yeniden yapılandırılmasına imkân sağlanıyor. Matrah ve vergi artırımı üzerine hesaplanan vergiler, ikişer aylık dönemler hâlinde azami altı eşit taksitte ödenecek. Bazı vergi borçlarında ise beş yıla kadar taksitlendirme imkânı sağlanacak. 30 Nisan tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar yapılandırmadan yararlanacak. Bunun için 31 Ağustos'a kadar başvuru yapılması gerekecek. İlk taksit ödemeleri eylül sonuna kadar yapılacak.

ARAÇ MUAYENE GECİKME BEDELİNE BÜYÜK İNDİRİM!

Yapılan düzenlemeyle gecikilen her ay için araç muayene bedelinin yüzde 5'i olarak hesaplanan gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranında yeniden belirlenecek. Araç muayenesini bir yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. Beş yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak. 31 Aralık 2021'e kadar geçerli düzenlemenin bütün araç tipleri için geçerli olduğunu açıklayan TÜVTÜRK, gecikme süreleri için sınır olmadığını duyurdu. Buna göre 10 yıldır muayeneye gelmeyen araçlar da düzenlemeden faydalanacak. Araç muayene işleminin gerçekleştirilmesi için araç sahiplerinin MTV, trafik para cezası veya otoyol geçiş borcu da bulunmaması gerekiyor. Yeni düzenlemeyle diğer borçların gecikmelerine de indirim imkânı getirildi. Her bir taşıt için MTV, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10’unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fennî muayene izni verilecek.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...