Tgrt Haber

Yerli gübre yatırımına devlet desteği: Kartelleşmeyi önleyecek

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
19 Ağustos 2022 10:12 - Güncelleme : 19 Ağustos 2022 10:18
Yerli gübre yatırımına devlet desteği: Kartelleşmeyi önleyecek
yerli gübre,gübre desteği

Salgın ve savaş etkisiyle son bir yıllık süreçte gübre fiyatları yüzde 236 artınca hükümetten yerli gübre hamlesi geldi. Cumhurbaşkanı kararıyla gübre üretim tesislerine proje bazlı devlet yardımı verilmesi kararlaştırılırken yerli gübre üretecek tesise vergi indirimi ve istisnasının yanı sıra nitelikli personel desteği verilecek. Yatırımların piyasada olası kartelleşmeyi engellemesi bekleniyor.

Gübre maliyetleri, koronavirüs salgını ve savaş etkisiyle Mayıs 2021’den 2022’nin Mayıs ayına kadarki bir yıllık süreçte yüzde 236 arttı. Hükümet küresel gübre fiyatlarındaki artışı dikkate alarak yatırımlara hız verdi. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Kararı ile Zonguldak’a yapılacak gübre üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesi kararlaştırıldı.

VERGİ İNDİRİMİ VE PERSONEL DESTEĞİ

Karara göre, ‘tamamı yeni yatırım’ niteliğinde değerlendirilecek olan yatırımla projeye gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi sağlanacak. Ayrıca fabrikaya tutar sınırı olmaksızın 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği ve en fazla 5 yılı ve azami 74 milyon lira tutarında nitelikli personel desteği de verilecek.

31,5 MİLYAR TL SABİT YATIRIM

Filyos Endüstri Bölgesi’nin ciddi yatırımlarından biri olan tesis, Tosyalı Gübre Sanayi AŞ tarafından hayata geçirilecek. Kurulacağı arazi ocak ayında 49 yıllığına söz konusu şirkete tahsis edilen yatırım, 4 yılda tamamlanacak. Gübre üretim tesisinin toplam sabit yatırım tutarı ise 31,5 milyar lira olarak öngörüldü.

BİNDEN FAZLA İSTİHDAM

Dev yatırım hayata geçtiğinde bin 20 kişilik ek istihdam sağlayacak. Bu istihdamlardan 50’si nitelikli personel olacak. Ayrıca fabrikada yılda 581 bin ton üre, 660 bin ton kalsiyum amonyum nitrat, 330 bin ton diamonyum fosfat, 224 bin granül amonyum sülfat ve 60 bin ton da potasyum nitrat üretilecek. 

KARTELLEŞMEYİ ENGELLEYECEK

Öte yandan hayata geçirilecek yeni gübre üretimi yatırımlarının, 7 ayrı gübre fabrikasına yönelik Rekabet Kurumu tarafından başlatılan ‘kartelleşme’ soruşturması sürerken piyasayı dengelemesi ve muhtemel kartelleşme faaliyetlerini önlemesi bekleniyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...