Tgrt Haber

Yüzde 2 değer kaybetti, kazançlarını geri veriyor! Gram altında son bir haftanın en düşük seviyesi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
08 Mart 2023 11:25 - Güncelleme : 08 Mart 2023 11:47
Yüzde 2 değer kaybetti, kazançlarını geri veriyor! Gram altında son bir haftanın en düşük seviyesi
altın,dolar,fed,abd,gram altın

Gram altın fiyatları Fed Başkanı Powell’in “Gerekirse faiz artışlarının hızını yükseltmeye hazırız” sözleri sonrası son bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Geçtiğimiz hafta Çin ekonomi verileri sonrası kayıplarını geri alan altın yeniden geri çekilmeye başladı. Ons tarafı yüzde 2 değer kaybederken uzmanlar, yatırımcıları altında düşüşlerin devam edeceği konusunda uyarıyor.

Piyasalar salı günü Fed Başkanı Jerome Powell’in açıklamaları sonrasında satış ağırlıklı bir seyir izledi. Powell’in "Faizde zirve seviye beklenenden yüksek olabilir, Gerekirse faiz artışlarının hızını yükseltmeye hazırız” şeklindeki açıklamalar piyasalarda fırtına etkisi yaparken altın ve petrol fiyatları geriledi. Dolar ise değer kazanmaya devam ediyor. Altın yatırımcısı ise gram altın fiyatlarının önümüzdeki günlerde hangi yöne gideceğini merak ediyor. Altın son bir ayın en düşük seviyesine gerilerken bazı analistler merkez bankalarının altın alımlarının değerli metali olumlu yönde destekleyeceğini düşünüyor. 

ALTIN YÜZDE 2 DEĞER KAYBETTİ

ABD Merkez Bankası’ndan gelen haberler ons altın fiyatlarının neredeyse aralık ayın sonlarındaki seviyelere gerilmesi son bir ayın en kötü performansı olarak değerlendirildi. Güne yatay seyirle başlayan gram altın bin 104 lira seviyesinden işlem görüyor. Yurt içi piyasalarda yüzde 1,6 değer kaybeden değerli metal Fed faiz artışları altında baskılanmaya devam ediyor. 

ENFLASYON İNATÇI ARTIŞINA DEVAM EDİYOR

Powell, ABD Senato'sunda yaptığı açıklamalarında enflasyonun inatçı bir şekilde artışını sürdürdüğünü ifade ederek şahin tonda konuştu. Bununla beraber bankanın, mart ayında daha sert bir artış temposuna dönebileceği konusunda beklentiler yükseldi. Gelişmelerin ardından faiz getirisi olmayan varlıklara talep azalırken ABD 5 yıllık tahvil faizi 1981'den bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizinin 100 baz puan üzerine çıktı.

YÜKSELİŞ İVMESİ SONA EREBİLİR

City Index analisti Matt Simpson, "Powell'ın şahin açıklamalarının ardından bugün kimse altın almak istemiyor. Ancak çok az altın satışı olduğu da görülüyor. Yatırımcılar altın konusunda biraz ürkmüş gibi” değerlendirmesinde bulundu. Powell’in açıklamaları öncesinde konuşan OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Craig Erlam ise Sarı metal bu hafta 1.860 dolar civarında bir dirence girdi. Powell’ın şahin bir ifadesi, altında herhangi bir yükseliş ivmesini ortadan kaldırabilir ve fiyatlar 1.780-1.800 dolar civarındaki düşük seviyelere geri dönebilir” dedi. 

DOLAR SON 3 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Öte yandan Dolar, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında güçlendi ve son üç ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Yurt içinde 18,9350 seviyelerinde işlem görüyor. Dolar endeksi dün yüzde 1,2 değer kazanarak 105,6 seviyesine yükseldi.

KAR SATIŞLARI GELEBİLİR

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatları hakkında yaptığı yorumda şu ifadelere yer verdi: Gram altın TL ekranlarda 1102 lira. Serbest piyasalarda 1147-52 lira aralığında. Yine gram altın TL fiyatında 1130-70 lira aralığını bu hafta için takip edeceğim. Çarşamba günü tekrar kar satışları ile gerileyebilir gram altın. Orta ve uzun vadede rekor beklentimiz devam ediyor. Yaz aylarında yükselişleri göreceğiz. Düşüşler alım fırsatı. Bozdurmak isteyen de acele etmemeli. Ons altında 1870, devamında 1880 dolara kadar toparlanma mümkün. Geniş bant aralığında dalgalanıyor. Hızlı bir toparlanma, 1870, devamında 1880 dolar seviyesi var. 1880 dolardan tekrar satış gelme olasılığı yüksek.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...